Resina de bescanvi iònic

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Resina d'intercanvi iònic)
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Trossets de resina de bescanvi iònic

Una resina de bescanvi iònic o un polímer de bescanvi iònic[1] és una matriu insoluble ( o estructura de suport) normalmnt en la forma de petits trossets (beads) d'1–2 mm de diàmetre, normalment blancs o groguencs, fabricats a partir d'un substrat de polímer. Aquest material té porus en la seva superfície on els ions queden atrapats i des d'on també s'alliberen. L'atrapament dels ions té lloc només amb l'alliberament simultani d'altres ions; per això el procés s'anomena de bescanvi d'ions. Hi ha molts tipus diferents de resines de bescanvi iònic els quals es fabriquen per a preferir selectivament un o diferents tipus d'ions.

Trossets de resina de bescanvi iònic

Les resines de bescanvi iònic es fan servir molt en diferents processos de descontaminació,purificació i separació. El més comú és el de purificació o per disminuir la duresa de l'aigua. En molts casos s'han introduït les resines de bescanvi iònic en substitució de la zeolita natural o artificial.

Tipus[modifica | modifica el codi]

També hi ha grups especialitzats:

Ús en medicina[modifica | modifica el codi]

Els segrestadors dels àcids biliars són resines d'intercanvi iònic utilitzats com a medicaments per capturar a certs components de la bilis en l'intestí. Interrompent així la circulació enterohepàtica dels àcids biliars pel segrest i evitant la seva reabsorció a l'intestí. En general, es classifiquen com a fàrmacs hipolipemiants, encara que poden ser utilitzats per a fins diferents a la reducció del colesterol: el tractament de la diarrea crònica deguda a malabsorció d'àcids biliars.

Fàrmacs[modifica | modifica el codi]

Fàrmacs comercialitzats al mercat espanyol:[2]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. La IUPAC no voldria que es fes servir el terme "resina de bescanvi iònic" ('ion-exchange resin') per a referir-se a qualsevol polímer de bescanvi iònic, però el terme resina de bescanvi iònic continua essent molt comú: International Union of Pure and Applied Chemistry (2004), "Definitions of Terms Relating to Reactions of Polymers and to Functional Polymeric Materials (IUPAC Recommendations 2003)", Pure Appl. Chem. 76 (4): 889–906, doi:10.1351/pac200476040889, <http://media.iupac.org/publications/pac/2004/pdf/7604x0889.pdf>
  2. AEMPS [1]


Notes[modifica | modifica el codi]

Fonts[modifica | modifica el codi]