Retoc fotogràfic digital

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

El retoc fotogràfic, actualment, és un àmbit molt important en la fotografia digital (la més utilitzada actualment, ja que està a l'abast de tothom).

És una tècnica que permet obtenir una altra imatge modificada, ja sigui per aconseguir una millor qualitat o més realisme, o per obtenir una composició totalment diferent que distorsioni la realitat. Per dur a terme aquest procés, s'utilitzen majoritàriament programes informàtics.

Utilitzant diferents tècniques de retoc fotogràfic és bastant simple millorar la qualitat de les imatges originals processades, aconseguint així un resultat notablement superior en qualitat pel que fa a la imatge original. A més també poden aconseguir efectes impactants o simplement corregir diversos errors en les imatges originals. Abans de l'existència de la fotografia en color era molt freqüent emprar acuarelas liquides o altres pigments per oferir la imatge acolorida. També es retocaven els negatius fotogràfics per eliminar imperfeccions.

Les tècniques de retoc fotogràfic digital són avui dia molt utilitzades com a mètode de post-producció, sobretot en àmbits on la imatge és el que ven. Es dóna molt la seva utilització en les produccions de modelatge, ja que la perfecció en les models ha de ser assolida a tota costa.

Tècniques[modifica | modifica el codi]

Filtres[modifica | modifica el codi]

Els filtres majorment són utilitzats per fer correccions en els colors de les imatges, encara que existeix una varietat realment àmplia d'ells. Hi ha filtres de textura, d'efectes com pintura, entre molts altres. En aquesta secció només parlarem sobre els filtres bàsics que comparteixen la majoria dels programes de retoc fotogràfic.

Els filtres bàsics de retoc fotogràfic són:

  • Brillantor i contrast
  • Ajustament de corbes de color
  • To, saturació i lluminositat
  • Balanç de color
  • Nivells de color
  • Colorització
  • Llindar

La utilització d'aquests filtres presents en la majoria dels programes de retoc fotogràfic representen el nivell bàsic de retoc que es pot donar a una imatge. Encara que pot variar el nom del filtre depenent de l'editor usat (Adobe Photoshop, Gimp, Corel Photo-Paint, etc.) normalment estan presents en la majoria d'aquests programes. També pot variar el seu funcionament i la qualitat del treball final. Més avall es poden veure exemples d'aquests filtres en el programa Gimp, així com una breu explicació sobre el seu ús.

Brillantor i contrast

Aquest filtre permet corregir irregularitats en imatges clares o fosques, i també realçar els colors de les mateixes mitjançant el contrast. És ideal per a solucionar problemes d'il·luminació. A més pot ser molt útil per crear efectes de gran dramatisme en algunes fotografies.

Ajust de corbes de colors

Molt útil a l'hora de solucionar problemes de color en fotografies en les quals un color predomina sobre la resta, normalment per una il·luminació inadequada. Per exemple, la majoria de les imatges tretes en interior on hi ha llum incandescent tendeixen a ser groguenques. Aquest filtre permet corregir la intensitat dels colors i d'aquesta manera equilibrar la imatge.

To, saturació i lluminositat

Aquest filtre serveix per corregir les imatges que per una o altra raó presenten excés o falta de color, així com tints de colors que no són correctes. Així mateix, també es pot utilitzar per canviar completament el rang de color (com es veu en la imatge d'exemple) i així generar un efecte cridaner.

Balanç de blancs

Aquesta eina és molt similar en funcionament i funció a les corbes de color, però la seva forma d'ús difereix bastant. És ideal per corregir ràpidament tints de color tant en la llum, tons mitjans i ombra de manera independent entre si i entre cada un dels canals, ja que permet augmentar i disminuir o augmentar la presència de cada color.

Nivells de color

El seu funcionament encara que similar al balanç de color, difereix d'aquest últim perquè permet regular no només la força de cada color, sinó la seva lluminositat i gamma en la imatge en general o en cadascun dels canals que la conformen. És ideal per corregir imatges molt fosques o molt clares que a més tinguin problemes amb el tint en general.

Colorització

Aquest filtre és ideal per donar un tint general a tota la imatge. Ja sigui per fer una imatge sèpia o de qualsevol altre color. Es pot utilitzar, per exemple, si la imatge original és un camp de gespa (gairebé íntegrament d'un color determinat), però té zones on hi ha colors no desitjats com ho podria ser la pastura sec, etc.

Llindar

Aquest filtre treballa separant la imatge en 2 colors plens (negre i blanc) i gràcies a la utilització del punt mig es pot definir on està el llindar de separació d'ambdós pel que fa a la lluminositat original de la imatge. És molt útil a l'hora de netejar (per exemple) dibuixos fets a llapis, ja que realça les vores i genera una imatge d'alt contrast. També pot utilitzar-se en unió a altres filtres per generar diferents efectos.De aquesta manera com s'explica anteriorment es podrà realitzar una diferenciació entre colors, la qual ens permet realitzar una bona selecció de diferencial.

Capes

Les capes o layers amplien les capacitats d'un editor fotogràfic enormement. Aquestes poden veure's com retallades que poden superposar sobre un fons o sobre una altra retallada. A més compten amb filtres propis per a la barreja de les imatges, així com efectes de transparència. D'aquesta manera, gràcies a aquesta eina, és possible unir dos imatges o fragments de les mateixes per a conformar una nova. Per exemple, podria prendre's la cara d'una persona i posar en el cos d'una altra. També és útil per representar textures sobre diversos fons. Podria prendre's el cos d'una persona i superposar una imatge de pell de lleopard i, utilitzant el mètode de fos texturitzat, permetre que sobre els colors de la imatge original, es superposi la lluminositat de la textura escollida. Després aplicant una transparència general es combinarien les dues ombres sense perdre massa detall de la imatge original. Després, amb una transparència lineal, podria fer que desaparegui la textura de lleopard gradualment a mesura que puja pel fons original. D'aquesta manera s'estarien utilitzant gairebé completament les capacitats de les capes. Normalment en utilitzar aquesta tècnica, cal complementar-la amb els filtres de correcció de color per compensar la diferència d'atmosfera, llum i intensitat de color de les imatges utilitzades. Això s'aconsegueix portant a totes les mateixes a un punt neutre i després s'aplica una atmosfera general (es pot aconseguir simplement fent que predomini més un color) que acabi d'unir totes les imatges. El seu ús pot ser molt variat i està limitat (més enllà de les capacitats pròpies del programa utilitzat) només a la imaginació de l'usuari. D'aquesta manera s'obre una porta de possibilitats enormes a l'hora d'editar una imatge, des de efectes espectaculars i complexos, o tan subtils que no poden ser diferenciats d'una imatge sense retocar.

Eines[modifica | modifica el codi]

Cada editor fotogràfic compta amb els seus noms per a les eines, així com configuració particular. Igualment la majoria dels diferents programes comparteixen les mateixes eines bàsiques. Entre elles hi ha les de pinzell, que permeten fer traços simulant des aquarel fins aerògrafs, passant per llapis, guix, marcadors, etc. En l'àmbit del retoc fotogràfic el seu ús està destinat gairebé exclusivament a retocs en el color de la imatge. Amb eines com el aerògraf es poden fer desaparèixer les ulleres en un rostre (així com posar), correccions als ulls destinades a ressaltar les seves característiques, a més d'altres usos. Una altra eina és la de clonació, que permet copiar segments d'una altra imatge, o de la mateixa imatge, amb l'afegit de poder utilitzar-lo com un pinzell més. Aquesta eina és molt útil per treure petites o grans imperfeccions a la pell, o per exemple treure a una persona d'una fotografia, entre d'altres. També hi ha eines de retall que permeten seleccionar només algunes parts de les imatges. Aquesta s'utilitza generalment per a aplicar filtres a zones definides. Per exemple, podria seleccionar el cel d'un paisatge només i canviar-li el color. Aquesta eina està molt lligada a les capes o layers.

Programes de retoc fotogràfic[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Retoc fotogràfic digital Modifica l'enllaç a Wikidata