Retrat de la família Bellelli

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'obra artísticaRetrat de la família Bellelli

Modifica el valor a Wikidata
Tipuspintura Modifica el valor a Wikidata
CreadorEdgar Degas Modifica el valor a Wikidata
Creació1858-1862
Mètode de fabricacióoli sobre tela
Gènereretrat familiar Modifica el valor a Wikidata
Mida2.000 (alçària) × 2.500 (amplada) mm
Museu d'Orsay (7è districte de París) Modifica el valor a Wikidata
Història
DataHistorial d'exposicions
1867 Salon of 1867 (en) Tradueix, Salon Carré Modifica el valor a Wikidata
Catalogació
Número d'inventariRF 2210 Modifica el valor a Wikidata
Catàleg

Retrat de la família Bellelli és una pintura a l'oli realitzada per Edgar Degas entre 1858-1862 i que actualment s'exposa al Museu d'Orsay de París.

En aquest imposant retrat de família apareix la tia de Degas, Laura, amb el seu marit, el baró Gennaro Bellelli, i les seves dues filles. Laura està esperant el tercer fill, però el seu estat queda ocult pel vestit negre que porta la dona en senyal de dol per la recent mort del seu pare (l'avi de Degas), el retrat del qual es veu a la seva esquena.

Degas va començar a esbossar el quadre quan era hoste de la seva tia a Florència, el 1858, i a Itàlia va realitzar nombrosos esbossos preparatoris, però el quadre el va pintar quan va tornar a París, el 1859.

Era l'obra més ambiciosa que havia emprès fins al moment; les figures són gairebé de mida natural i el quadre no mostra cap vacil·lació. La composició es caracteritza per una força i un rigor que reflecteixen l'admiració del pintor per l'art renaixentista italià, però també per Ingres (que havia realitzat importants retrats a Itàlia). Alhora, l'obra transpira instantaneïtat i originalitat, i abunda en connotacions personals: les poses són inusuals i es percep una atmosfera de tensió, ja que el matrimoni de la seva tia no era feliç.

Referències[modifica]

  • Degas. Grandes maestros de la pintura. 2001, Barcelona. Ediciones Altaya ISBN 84-487-0576-9