Pacte dels Vigatans

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Reunió dels Vigatans)
Plantilla:Infotaula esdevenimentPacte dels Vigatans
Tipusacord Modifica el valor a Wikidata
Data17 maig 1705 Modifica el valor a Wikidata

El Pacte dels Vigatans fou l'acord establert el 17 de maig de 1705 entre diverses personalitats de la petita noblesa vigatana, coneguts popularment com a "Els Vigatans" i més oficialment com a Companyia d'Osona, aplegats a l'ermita de Sant Sebastià, terme municipal de Vic i parroquial de Santa Eulàlia de Riuprimer (Bisbat de Vic),[1] pel qual s'atorgaven poders i es comissionaven Domènec Perera i Antoni de Peguera per negociar un tractat d'aliança amb Anglaterra.

Segons aquesta proposta de pacte secret amb el Regne d'Anglaterra, aquests facilitarien ajuda militar contra Felip V de Castella, així com es comprometrien a respectar Carles III i les lleis catalanes. A canvi, els catalans austriacistes es conjuraven a facilitar el desembarcament de tropes de la Gran Aliança a la costa catalana i a alçar diverses companyies de miquelets comandades per Josep Moragues i Mas.[2]

Llorenç Tomàs, rector del poble el 1705, va instigar la trobada a l'ermita de Sant Sebastià que havia de cristal·litzar en aquest Pacte.[3] Un mes més tard, el 20 de juny del 1705, els comissionats Domènec Perera i Antoni de Peguera i d'Aimeric es reunirien a la capital de la República de Gènova, per a signar el Tractat de Gènova amb Mitford Crowe, l'enviat de la reina Anna d'Anglaterra.

Assistents a la reunió a Santa Eulàlia[modifica]

Referències[modifica]

  1. Generalitat de Catalunya. El Govern declara bé cultural d'interès nacional l'ermita de Sant Sebastià a Vic. Generalitat de Catalunya, 21 de febrer de 2012. 
  2. Albertí, Santiago. Diccionari biogràfic. vol.3 (D-L). Albertí, 1969, p. 290. 
  3. 3,0 3,1 «308 aniversari del Pacte dels Vigatans». Tricentenari (Generalitat de Catalunya), 18-05-2013. [Consulta: 5 juny 2013].[Enllaç no actiu]

Enllaços externs[modifica]