Rijksmuseum

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Rijksmuseum Amsterdam)
Infotaula d'organitzacióRijksmuseum
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusmuseu nacional
museu d'història
museu d'art
productora Modifica el valor a Wikidata
Forma jurídicafundació Modifica el valor a Wikidata
Història
ReemplaçaNederlandsch Museum voor Geschiedenis en Kunst (en) Tradueix (1885)
Museum van der Hoop (en) Tradueix (1885)
National Art Gallery of the Netherlands (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Creació1800
Esdeveniment significatiu
1876-1885construcció
desembre 2003-abril 2013renovació
13 juliol 1885 obertura
13 abril 2013 reobertura Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Membre deConsell Internacional de Museus
Geheugen van Nederland Modifica el valor a Wikidata
Mida de la col·lecció o exhibicióexposició permanent: 8.000
1.200.000 Modifica el valor a Wikidata
Visitants anuals2.700.000 (2019) Modifica el valor a Wikidata
Obres destacables
Governança corporativa
Seu
PresidènciaJaap de Hoop Scheffer (2012–) Modifica el valor a Wikidata
Gerent/directorTaco Dibbits (2016–) Modifica el valor a Wikidata
Propietari de
Format per
Denominació anterior
Nationale Kunst-Galerij (1800–1806)
Koninklijk Museum (1806–1810)
Hollands Museum (1810–1815)
’s Rijks Museum van Schilderijen en Penningen (1815–1828)
's Rijks Museum van Schilderijen (1828–)
Rijksmuseum Amsterdam (–2013)
Rijksmuseum (2013–) Modifica el valor a Wikidata
Altres
Número de telèfon+31-20-674-7352 Modifica el valor a Wikidata
Identificador ISILNL-RIJ Modifica el valor a Wikidata
Premis

Lloc webrijksmuseum.nl Modifica el valor a Wikidata
Facebook: rijksmuseum Twitter (X): rijksmuseum Instagram: rijksmuseum LinkedIn: rijksmuseum Youtube: UCEXuPfYt1M3e8DT1LDeSfVg TikTok: rijksmuseum GitHub: Rijksmuseum Modifica el valor a Wikidata

El Rijksmuseum d'Amsterdam (Museu Estatal d'Amsterdam) està situat a Amsterdam (Països Baixos), a la plaça Museumplein, on hi ha altres museus importants. Està dedicat a l'art, l'artesania i la història. Conté una extensa col·lecció de pintures de l'edat d'or holandesa i una substancial col·lecció d'art asiàtic. Rijksmuseum vol dir 'Museu estatal' i és un nom usat per a altres museus, però el d'Amsterdam és conegut com el Rijksmuseum per excel·lència.

El Rijksmuseum allotja obres de fra Angelico, Geertgen tot Sint Jans, Ferdinand Bol, Nicolaes Maes, Gerrit Dou, Jacob van Ruisdael, Lucas van Leyden, Jan Brueghel el Vell, Frans Hals, Peter Paul Rubens, Johannes Vermeer, Adriaen van Utrecht, Jan Vermeer i el mestre Rembrandt van Rijn. Destaquen les obres d'aquest últim: La ronda de nit, La núvia jueva, L'arbre de Jesé, La mort dels innocents i diversos paisatges de l'antiga Holanda.

Història[modifica]

La ronda de nit o La companyia militar del capità Frans Banning Cocq, 1642, oli sobre tela, Rijksmuseum, Amsterdam

Aquest museu va ser fundat el 1800, promogut pel financer Alexander Gorel. Va obrir el 31 de maig del mateix any, seguint l'exemple del Louvre. El primer lloc d'exposició va ser el palau de Frederik Hendrik i la casa «Huis ten Bosch» prop de La Haia, per exhibir les col·leccions dels estatúders neerlandesos.

Per aquella època se li coneixia com la Galeria Nacional d'Art, Nationale Kunst-Gallerij. El 1808, va ser traslladat a Amsterdam per ordre del rei Lluís Napoleó, germà de Napoleó Bonaparte. La col·lecció d'art es va instal·lar en una sala gran i dues sales petites del palau Reial; al principi, constava de la col·lecció del Museu Nacional de La Haia i els quadres pertanyents a la ciutat d'acollida, tals com La ronda de nit, es van convertir en part de la col·lecció. Durant tot el segle xix, el museu va ser mudat diverses vegades i se'n va anar ampliant la col·lecció. Després de la caiguda de Napoleó el 1815 va recuperar una sèrie d'obres que els francesos havien robat i portat cap a París.

Finalment, el 13 de març de 1885 es va traslladar a la seva actual ubicació, construït per l'arquitecte limburguès Pierre Cuypers, que va combinar elements gòtics i renaixentistes, i ricament decorat amb referències a la història de l'art neerlandès.

El 2010 va rebre, juntament amb altres museus europeus, la condecoració de l'Orden de las Artes y las Letras de España, del Ministeri de Cultura espanyol, en reconeixement a la tasca de protecció del patrimoni que va fer dins del Comitè Internacional de Salvament dels Tresors Espanyols el febrer de 1939, protegint les obres en les seves instal·lacions.[1]

L'edifici[modifica]

Escultures de Joan Miró al vestíbul del Rijksmuseum

L'edifici ocupa un lloc destacat en la Museumplein («plaça dels museus»), prop del Museu van Gogh i el Museu Stedelijk. Des del 2003, el museu es troba en restauració; a partir de 2005, el 95% va ser tancat per obres de renovació, però les obres de les col·leccions permanents es continuen exhibint en una sala especial anomenada Les obres mestres al pavelló Philips. Tant al vestíbul del museu com als jardins exteriors, hi ha una col·lecció d'escultures del pintor i escultor català Joan Miró.

Col·lecció[modifica]

La lletera (1658-1660) Rijksmuseum (Amsterdam)

El Rijksmuseum disposa d'una brillant col·lecció de pintura dels Països Baixos, del període comprès entre els segles segle xv i xx, entre les quals destaca la del segle xvii. Inclou, així mateix, una col·lecció de pintura estrangera, amb algunes obres de Goya i una mostra de la pintura italiana del Renaixement i barroc. La primera col·lecció d'art dels Països Baixos fou iniciada per l'arxiduc Leopold Guillem a Brussel·les (1646), per encàrrec del rei d'Espanya Felip IV; l'esdeveniment va ser pintat per David Teniers el Jove (1611-1690), l'obra es troba al Museu del Prado de Madrid.

Obres destacades en exposició permanent[modifica]

Referències[modifica]

  1. RevistadeArte [Consultat 25 de gener de 2010]

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Rijksmuseum