Ritu romà

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Ritu de Roma)
Missal romà del 1915

El ritu romà és el ritu litúrgic catòlic utilitzat a Roma. Ha tingut diverses formes. Va prendre la seva forma actual en els anys que van seguir immediatament el Concili Vaticà II. La forma que tenia la missa d'aquest ritu entre els anys 1570 i 1970 és coneguda com a missa tridentina, de la qual l'última versió, imposada pel papa Joan XXIII l'any 1962, pot ser usada[1] com «forma extraordinària» del ritu romà.[2] La missa del ritu litúrgic romà «va ser modificada i reconstruïda substancialment en algun moment entre els segles IV, VI i VII».[3] No cal imaginar que la missa tridentina hagi estat gairebé idèntica a la del ritu romà del segle vii,[4] tant menys a la dels primers segles.

Bibliografia[modifica]

  • Baldovin, SJ., John F., (2008). Reforming the Liturgy: A Response to the Critics. The Liturgical Press.
  • Morrill, SJ, Bruce T.; Bodies of Worship: Explorations in Theory and Practice. The Liturgical Press.
  • Foley, Edward; Mitchell, Nathan D.; and Pierce, Joanne M.; A Commentary on the General Instruction of the Roman Missal. The Liturgical Press.

Referències[modifica]

  1. Motu proprio Summorum Pontificum
  2. Carta del Sant Pare Benet XVI als bisbes que acompanya la Carta Apostòlica "motu proprio data"Summorum Pontificum sobre l'ús de la Litúrgia Romana anterior a la reforma efectuada el 1970
  3. «Litúrgia de la Missa». Arxivat de l'original el 2008-05-17. [Consulta: 14 juliol 2010].
  4. «El Ritu Romà antic no és exactament el mateix que avui es fa servir.» Així va escriure Adrian Fortescue l'any 1907 (Litúrgia Arxivat 2008-09-05 a Wayback Machine.).

Vegeu també[modifica]

  • Missa, per a una descripció de la forma ordinària actual de la celebració eucarística del ritu romà.