Riu Escrita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia físicaRiu Escrita
Vista nocturna
Vista hivernal
Imatge
TipusCurs d'aigua Modifica el valor a Wikidata
Inici
Cota inicial1.905 m Modifica el valor a Wikidata
Entitat territorial administrativaEspot (Pallars Sobirà) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióEstany de Sant Maurici Modifica el valor a Wikidata
Final
Cota final918 m Modifica el valor a Wikidata
Entitat territorial administrativaPallars Sobirà (Catalunya) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióEspot Modifica el valor a Wikidata
DesembocaduraNoguera Pallaresa Modifica el valor a Wikidata
Map
Riu Escrita
Afluent
Conca hidrogràficaconca de l'Ebre Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Mida18 (longitud) km

El riu Escrita és un afluent per la dreta de la Noguera Pallaresa, del terme municipal d'Espot, a la comarca del Pallars Sobirà. Forma part de la Vall d'Àneu.

Es forma a la sortida de l'Estany de Sant Maurici (1910 msnm), al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, en el vessant septentrional dels Encantats; en aquest estany es reuneixen les aigües dels rius de Ratera, del Portarró i de la Ribera de Subenuix, les valls dels quals formen diverses valls pirinenques, com la Vall de Ratera.

Després de la seva formació a l'Estany de Sant Maurici, l'Escrita rep, per la dreta, successivament, els rius de Monestero, de l'Estany Serull, Torrent de Boteró i Barranc del Prat de Pierró, per l'esquerra el Barranc Fondo, el Canal de Folquer, el Barranc de l'Abeurador, el Barranc de Serransalís, més tard, per la dreta, el Riufredo, i, altre cop per l'esquerra, abans d'arribar al poble d'Espot, el Barranc del Vedat, el Barranc de Gavarro i el Barranc de les Vinadelles.

Ja al poble d'Espot, arriba per l'esquerra el Barranc d'Ensils i a l'extrem sud-est del poble, per la dreta el Riu de Peguera i per l'esquerra el Barranc de Ribaltron. Aigües avall, rep per l'esquerra el Barranc de la Solana, després per la dreta el Barranc de la Mata, el Barranc de Berrader i el Torrent de Finestrelles i per l'esquerra, la Canal, a part de diversos torrents i llaus més de curt recorregut.

Desemboca a la Noguera Pallaresa prop del pantà de la Torrassa (930 msnm). La seva vall, anomenada d'Espot, és suspesa sobre la Noguera. Totes les aigües de la vall alimenten les centrals hidroelèctriques de Sant Maurici i Espot.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Riu Escrita