Riviera de Llevant

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Riviera del Llevant)
Infotaula de geografia físicaRiviera de Llevant
Imatge
TipusRegió geogràfica Modifica el valor a Wikidata
Part deRiviera Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaItàlia Modifica el valor a Wikidata
Map
 44° 25′ N, 9° 14′ E / 44.42°N,9.24°E / 44.42; 9.24
Una part de la costa de Cinque Terre

La Riviera de Llevant (Rivëa de Levante en lígur, Riviera di Levante en italià) és una part del litoral lígur d'uns 130 km de llargada que junt amb la Riviera de Ponent compon la Riviera Ligure (de vegades indicada simplement com Riviera).

Geografia física[modifica]

La costa rocosa prop de Moneglia
Les illes Palmaria i Tino, vistes des de San Terenzo
Sestri Levante i el golf del Tigullio

La Riviera de Llevant s'estén des del riu Magra a la província de Spezia fins l'orient de Gènova. En canvi la Riviera de Ponent va des de Gènova a la frontera francesa fins a Cap Martin a uns 5 km de Menton).

La Riviera de Llevant es divideix d'oest a est en:

Terreny[modifica]

El terreny de la Riviera de Llevant és gairabé totalment amb turons i muntanyes, les úniques planes són la Piana dell'Entella, entre les ciutats de Chiavari i Lavagna, part del terreny del Sestri Levante i la zona al voltant de la desembocadura del riu Magra, al límit amb la Toscana.

Illes[modifica]

Les úniques illes dins la Riviera de Llevant són Palmaria, Tino i Tinetto, totes dins el golf de La Spezia.

Rius[modifica]

A causa de la morfologia del terreny, la major part dels cursos d'aigua són torrents curts i de poc cabal. Els únics rius veritables són el Vara i el Magra a la regió de La Spezia i l'Entella al Tigullio.

Clima[modifica]

El clima de la Riviera de Llevant és, com a tota la Ligúria, del tipus mediterrani. A causa de la conformació del terreny algunes zones estan més arresserades de les circumstàncies meteorològiques extremes.

Flora[modifica]

Pi blanc

La flora de la Riviera de Llevant és del tipus màquia. S'hi han introduït noves espècies com el castanyer, el pi ver i l'olivera, molt cultivada especialment a la zona de Lavagna, Sestri Levante i Moneglia) junt amb la vinya i arbres fruiters. Al llarg de la franja litoral s'hi cultiven els cítrics, sobretot el llimoner.

Àrees protegides[modifica]

Porto Venere

A la Riviera de Llevant hi ha diverses àrees protegides, en particular:

La UNESCO ha atorgat el títol de Patrimoni de la Humanitat a Cinque Terre, Porto Venere i les illes de Palmaria, Tino i Tinetto.

Municipis[modifica]

Les localitats de la Riviera de Llevant són, d'oest a est:

Província Municipis
Gènova Bogliasco, Pieve Ligure, Sori, Recco, Camogli, Portofino, Santa Margherita Ligure, Rapallo, Zoagli, Chiavari, Lavagna, Sestri Levante, Moneglia
La Spezia Deiva Marina, Framura, Bonassola, Levanto, Monterosso al Mare, Vernazza, Riomaggiore, Porto Venere, La Spezia, Lerici, Ameglia, Sarzana

Referències[modifica]