Robert Recorde

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaRobert Recorde

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementc. 1512 Modifica el valor a Wikidata
Dinbych-y-pysgod (Gal·les) Modifica el valor a Wikidata
Mort1558 Modifica el valor a Wikidata (45/46 anys)
Dades personals
FormacióUniversitat d'Oxford (All Souls College)
Es coneix perIntroductor del signe d'igualtat (=)
Activitat
Camp de treballMatemàtiques Modifica el valor a Wikidata
OcupacióMatemàtiques
OrganitzacióUniversitat d'Oxford
Universitat de Cambridge
Seques de Bristol i Dublín
Obra
Obres destacables

Project Gutenberg: 36199

Robert Recorde (c. 15101558) fou un metge i matemàtic gal·lès que emprà per primera vegada el signe igual (=) l'any 1557.

Vida[modifica]

Membre d'una respectable família de Dinbych-y-Pysgod, de Gal·les, entrà a la Universitat d'Oxford vora el 1525, i hi obtingué feina a l'All Souls College el 1531. Havent-se dedicat a la medicina, anà a la Universitat de Cambridge, on es titulà el 1545. De tornada a Oxford, es dedicà a l'ensenyament públic de les matemàtiques, feina que ja havia fet amb anterioritat al seu pas per Cambridge. S'afirma que, més endavant, s'establí a Londres, i que exercí de metge del rei Eduard VI i de la reina Maria, a qui alguns dels seus llibres estan dedicats. També exercí d'interventor de la Royal Mint, o seca reial. Després que un rival polític el demandés per difamació, fou arrestat per deutes i morí a la presó de Southwark. La principal aportació de Recorde al progrés de l'àlgebra hauria estat la sistematització de la notació.

Obres[modifica]

Recorde publicà diverses obres sobre temes matemàtics, generalment en forma de diàleg entre mestre i deixeble, com:

  • The Grounde of Artes, teachings the Worke and Practise, of Arithmeticke, both in whole numbers and fractions (c. 1540), el primer llibre anglès d'àlgebra.
  • The Pathway to Knowledge, containing the First Principles of Geometry ... bothe for the use of Instrumentes Geometricall and Astronomicall, and also for Projection of Plattes (Londres, 1551).
  • The Castle of Knowledge, containing the Explication of the Sphere both Celestiall and Materiall, etc. (Londres, 1556).
Ús del signe igual
  • The Whetstone of Witte, which is the second part of Arithmetike, containing the Extraction of Rootes, the Cossike Practice, with the Rules of Equation, and the Woorkes of Surde Numbers (Londres, 1557). Aquest va ser el llibre en què presentà el signe igual.
  • Un tractat de medicina, The Urinal of Physic (1548), reimprès diverses vegades.
  • Sherburne afirma que Recorde publicà també la Cosmographiae isagoge, i que hauria escrit els llibres De Arte faciendi Horologium i De Usu Globorum et de Statu temporum.

Referències[modifica]

Part d'aquest article es basa en l'Encyclopædia Britannica Eleventh Edition [1].

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]