Rodrigo de Xerez

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaRodrigo de Xerez

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementsegle XIV Modifica el valor a Wikidata
Ayamonte Modifica el valor a Wikidata
Mortvalor desconegut Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióexplorador Modifica el valor a Wikidata

Rodrigo de Xerez fou un mariner d'origen incert[1] que va anar a Amèrica en la nau Santa Maria en el primer viatge de Cristòfor Colom l'any 1492. Se li atribueix ser el primer europeu a fumar tabac. Tornar a Espanya amb la caravel·la La Niña.

A l'octubre de 1492 Colom i la seva tripulació es van topar per primera vegada amb la planta del tabac a l'illa de San Salvador o Guanajaní a les Bahames. Al mes següent, Rodrigo de Xerez i Luis de Torres observen per primer cop el procés de fumar dels natius, que segons expliquen, feren rotlles de fulles de palma i blat de moro a la manera d'un mosquetó fet de paper, amb tabac dins. S'encenia per un costat i es bevia el fum que sortia per l'altre.

A la seva tornada a Espanya, Xerez adoptar aquest hàbit i introduir-lo a la península. El fum que desprenia va espantar els seus veïns i la Inquisició va trobar els seus hàbits sospitosos de ser pagans i diabòlics i l'acusà de bruixeria, ja que sols el diable podia donar a un home el poder de treure fum per la boca. Fou encarcerat a Barcelona i quan fou alliberat, deu anys després, el costum de fumar s'havia estès per tot el país.

Referències[modifica]

  1. Malgrat el nom assenyala el seu origen com de Jerez, Fra Bartolomé de las Casas el fa d'Ayamonte i altres fonts parlen de Triana Sevilla o de Lepe

Enllaços externs[modifica]