Roentgeni

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
darmstadti - roentgeni - copernici
Au
Rg
   
 
 
Posició del Roentgeni a la taula periòdica

Propietats conegudes
Nom, símbol, nombre Roentgeni, Rg, 111
Sèrie química Metall de transició
Grup, període, bloc 11, 7 , d
Aparença Desconegut; probablement
metàl·lic, platejat blanc o gris
Pes atòmic [272] uma
Configuració electrònica Probablement
[Rn]5f14 6d10 7s1
Estat de la matèria Presumptament un sòlid

El roentgeni (abans conegut com a Unununi) és un element químic de la taula periòdica el símbol del qual és Rg (abans Uuu) i el seu nombre atòmic és 111. La massa atòmica dels isòtops que s'ha aconseguit sintetitzar és de 272, el que el fa un àtom súper-pesant. És un element sintètic, l'únic isòtop del qual té una vida de 15 ms fins que es converteix en un àtom de Meitneri. Donada la seva presència al grup 11 és un metall de transició i com a tal se suposa que és metàl·lic i sòlid.

Història[modifica | modifica el codi]

Va ser sintetitzat per primera vegada al Gesellschaft für Schwerionenforschung (GSI) de Darmstadt, Alemanya, el 8 de desembre de 1994. Només se'n van crear tres àtoms, tots tres amb massa atòmica 272, i es van fer amb la fusió de bismut-209 i níquel-64 en un accelerador lineal.

La fórmula de la reacció és: { }^{64}Ni + { }^{209}Bi \longrightarrow { }^{272}Rg + { }^{1}n

El nom roentgeni es va acceptar a la IUPAC a partir de l'1 de novembre de 2004, en honor de Wilhelm Röntgen. Abans d'aquesta data, l'element es coneixia amb el nom temporal i rutinari Unununi, que fa referència al seu nombre atòmic (111).

Isòtops[modifica | modifica el codi]

Del roentgeni se'n coneixen tres isòtops. El que té la vida més llarga és el Rg-280, que té una vida de 3.6 segons. El que la té més curta és l'isòtop Rg-270, de només 1.5 mil·lisegons. L'altre isòtop és el Rg-279 que té una vida de 170 mil·lisegons.


Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Roentgeni