Romà Ribera i Cirera

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaRomà Ribera i Cirera

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement13 desembre 1848 Modifica el valor a Wikidata
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Mort29 maig 1935 Modifica el valor a Wikidata (86 anys)
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
NacionalitatCatalunya Catalunya
Activitat
Camp de treballPintura Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópintor Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Artpintura de gènere
GènereRetrat Modifica el valor a Wikidata
Família
GermansCristina Ribera i Cirera Modifica el valor a Wikidata
Obres destacables

De soirée, obra de Romà Ribera conservada al MNAC.

Romà Ribera i Cirera (Barcelona, 13 de desembre de 1848- 29 de maig de 1935) fou un pintor català, aclamat com a pintor de gènere. Ribera tenia una certa predilecció pels balls i carnavals, embolcallats en una atmosfera amable i cosmopolita, però amb una gran minuciositat de detalls. Una peculiaritat que dificultava a l'espectador divagar endut per la imaginació. Ribera i Francesc Masriera van ser els artistes més lloats en les exposicions oficials de l'època.[1]

Biografia[modifica]

Es va formar a l'Escola de la Llotja de Barcelona i a l'acadèmia de Pere Borrell del Caso, que li feu de mestre. El 1873 va marxar a Roma a completar els seus estudis i més endavant a Londres, on realitzà algunes exposicions.

Un cop format, el 1877 es va instal·lar a París, presentant amb molt èxit obres seves a l'Exposició Universal de París de 1878. La seva obra va ser canalitzada internacionalment pel marxant Adolphe Goupil. En aquesta època va retratar actes socials i vides de gent de classe elevada. Aquesta estratègia el va fer famós i retratà els costums, el nivell de vida i els objectes de luxe de les cases dels seus clients.

Més endavant va retornar a Barcelona, exposant a la tot just inaugurada Sala Parés, al Centre d'Aquarel·listes i a l'Exposició Universal de 1888 i a la de Belles Arts del 1894. En aquesta època va fer servir la mateixa estratègia i va representar el poder econòmic de les classes benestants catalanes, refinant els detalls i sense defugir del seu realisme. També va viatjar i exposar a Madrid.

El 1902 fou elegit acadèmic de Belles Arts a Barcelona i entrà a formar part de la Junta de Museus.

A Catalunya es poden trobar obres seves exposades en diferents institucions públiques, entre elles el Museu Nacional (MNAC), el Museu de Montserrat, el Museu d'Art de Girona i la Biblioteca Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú.

La seva germana, Cristina Ribera, va ser també artista i el Museu del Disseny de Barcelona en conserva un dels seus brodats.[2]

Obres destacades[modifica]

Referències[modifica]

  1. Biografia de Ribera Arxivat 2013-10-07 a Wayback Machine. al web de la Generalitat de Catalunya
  2. Palau, Maria. «Un altre modernisme - 12 nov 2020». [Consulta: 11 abril 2021].

Bibliografia[modifica]

  • DDAA. La col·lecció Raimon Casellas. Publicacions del Mnac/ Museo del Prado, 1992. ISBN 84-87317-21-9. «Catàleg de l'exposició del mateix títol que es va dur a terme al Palau Nacional de Montjuïc entre el 28 de juliol i el 20 de setembre de 1992» 

Enllaços externs[modifica]

Wikimedia Commons logo A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Romà Ribera i Cirera