Rondalles mallorquines

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llibreRondalles mallorquines
Tipuscorpus lingüístic Modifica el valor a Wikidata
Format perAplec de Rondalles Mallorquines d'en Jordi des Racó
Rondalles de Mallorca Modifica el valor a Wikidata

Les rondalles mallorquines són les rondalles pròpies de l'illa de Mallorca, de tradició oral, que passaven de boca en boca i de pares a fills. Aparegueren en forma escrita a partir d'una sèrie de recopilacions recollides i literaturitzades a final del segle xix per Mossèn Antoni Maria Alcover i Sureda (sota el nom d'Aplec de rondalles mallorquines d'en Jordi des Racó) i l'Arxiduc Lluís Salvador (sota el nom de Rondalles de Mallorca).[1]

Les rondalles i altres contes populars[modifica]

Les rondalles contenen elements comuns a altres contes populars d'Europa. Apareixen personatges que són equivalents a Blancaneu, La Ventafocs (Francineta), animals que parlen i personatges fantàstics com gegants, dimonis i dracs.[2] D'altra banda, en molts casos els personatges formen part del patrimoni cultural, molt més tancat, de l'illa. En tots els casos els personatges són de Mallorca, viuen a Mallorca i les seves aventures transcorren, en general, a Mallorca.

A causa de llur antiguitat, molts dels arguments resulten cruels (i potser avui políticament incorrectes). També abunda l'humor escatològic, la qual cosa és sempre especialment divertit per al públic infantil. En algunes rondalles l'argument es pren d'obres literàries o de la dramatúrgia com El mercader de Venècia.

Les rondalles tenen, en definitiva, un to moralitzador, que pertany a l'època en què foren transcrites. Encara que tinguin a voltes, com s'ha dit abans, arguments cruels, exalcen virtuts com la simplicitat, l'honradesa i l'ajuda als altres.[3][4]

Referències[modifica]

Vegeu texts en català sobre Rondalles mallorquines a Viquitexts, la biblioteca lliure.
  1. Grimalt, Josep A. «Aplec de rondaies mallorquines d'en Jordi d'es Recó (1896...) - Obres a lletrA - La literatura catalana a internet». lletra.uoc.edu, 1978.
  2. Gelabert i Miró, M. Magdalena. «Les dones i el mal a l'Aplec de Rondalles Mallorquines d'Antoni M. Alcover». A: Sílvia Veà i Àngel Vergés (eds). La representació etnopoètica del mal. Institut d'Estudis Catalans. Societat Catalana de Llengua i Literatura. Grup d'Estudis Etnopoètics, 2022, p. 83-100. ISBN 978-84-9965-675-5. 
  3. Gelabert i Miró, Maria Magdalena «Cinc rondalles mallorquines d’Antoni M. Alcover». Estudis de Literatura Oral Popular = Studies in Oral Folk Literature, 2, 31-12-2013, pàg. 247–254. ISSN: 2014-7996.
  4. Sagrera Antic, Bàrbara «Esbós de classificació de les unitats fraseològiques localitzades a les Rondalles Mallorquines d'Antoni Maria Alcover». Els gèneres etnopoètics: competència i actuació, pàg. 133-137.