Rosa Casamitjana Menja

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 18:59, 22 nov 2014 amb l'última edició de Paucabot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.

Rosa Casamitjana Menja[1](Badalona, 1881 - Santa Coloma de Gramenet, 1956) fou una empresària catalana.[2] Va néixer a Badalona però quan es va casar va anar a viure a Santa Coloma de Gramenet, on era coneguda com la Roseta de Ca l'Amàlia (la seva sogra).

Amb el seu marit i altres familiars, als vint anys va fundar la fàbrica de gasoses La colomense. Va obrir també altres negocis: una peixateria, una carboneria i una bacallaneria.

Per vendre i per comprar viatjava a tota la comarca del Vallès amb un carro a cavall. Abans de la guerra del 36, a la tarda ja sortia a vendre a pobles propers els productes de la peixateria que sobraven del matí. Anava a Montcada, al Masrampinyo i a Ripollet. Aquesta dinàmica va propiciar que durant la guerra, a partir de les seves pròpies coneixences i relacions personals, pogués intercanviar productes autòctons amb altra gent d'altres pobles. D'aquesta manera contrarestava la falta de comestibles que hi havia i molta gent no va haver de patir tant.

Els diumenges, mentre el seu marit, en Pere Altimira - Peret, era a portar maduixetes als millors restaurants de Barcelona: Can Cullereta, Can Leopolo, les Set Portes...i després anava al Liceu a escoltar òpera al galliner, la Rosa Casamitjana agafava les regnes de la tartana i duia els senyors de Santa Coloma a Barcelona. Era el temps que Santa Coloma començava a ser un poble d'estiueig.

Va tenir catorze criatures, parint ajupida enmig de dues cadires. Amb la seva experiència, va ajudar als parts de moltes amigues.

A Santa Coloma de Gramenet la recorden com una dona i emprenedora, molt comunicativa i hospitalària amb les persones nouvingudes del sud d'Espanya. Va morir als 75 anys.

Els néts i nétes, rebesnéts i rebesnétes han heretat el seu esperit obert, disposat a l'esforç i al sacrifici, generós i emprenedor.


Referències

  1. La informació està treta de l'Institut Català de les Dones amb autorització per usar-lo sota GFDL.
  2. Exposició dones d'empresa. Barcelona: Institut Català de les Dones, 2008 [Consulta: 12 agost 2013].