Aeronau d'ala giratòria

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Rotorcraft)
Infotaula d'aeronauAeronau d'ala giratòria
Helicòpter de dos rotors
Tipusaerodí i aeronau propulsada Modifica el valor a Wikidata

Un aeronau d'ales giratòries és un aerodina (una aeronau més pesant que l'aire) en la qual les forces de sustentació s'aconsegueixen mitjançant el gir d'ales o pales, que formen part del rotor, al voltant d'un eix fix.[1]

Classificació[modifica]

  • Autogir: el rotor gira a conseqüència del desplaçament de l'aeronau i genera la sustentació necessària sense necessitat de cap potència aplicada. No obstant això, és necessari que estiguin dotats d'un sistema motopropulsor que permeti el vol d'avanç horitzontal. Pot volar a velocitats molt lentes però, a diferència de l'helicòpter, no pot realitzar vol a punt fix, ja que en no tenir velocitat d'avanç el rotor no gira i per tant no substenta.
  • Helicòpter: el rotor és mogut per un motor i està articulat de manera que és substentador i propulsor.
  • Girodí: és un helicòpter que pot ser helicòpter o autogir, ja que la potència del motor pot aplicar-se al rotor o a les hèlixs propulsores que, en el mode d'helicòpter, realitzen la funció de rotor antipar.
  • Convertiplà: les hèlixs-rotors (proprotor) canvien la seva actitud 90° respecte al fuselatge actuant com a rotors en la manera helicòpter i com a hèlixs en el mode avió amb ales fixes. En tenir 2, compensa el parell de forces girant les hèlixs en sentits contraris.
  • Quadrotors: amb quatre rotors, típicament dos rotors giren en sentit horari i els altres en sentit antihorari.

Referències[modifica]

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Aeronau d'ala giratòria