Ruibarbre

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuRuibarbre
Rheum Modifica el valor a Wikidata

Rheum maximowiczii Modifica el valor a Wikidata
Planta
Tipus de fruitnúcula Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreCaryophyllales
FamíliaPolygonaceae
GènereRheum Modifica el valor a Wikidata
L., 1753
Espècies
unes 60, incloent:

Ruibarbre o rubarbe és el nom de diverses plantes silvestres o conreades del gènere Rheum dintre de la família Polygonaceae originàries d'Àsia.[1]

Descripció[modifica]

Planta cultivada de ruibarbre de l'espècie R.rhabarbarum (Castelltallat)

Hi ha principalment quatre espècies: R. rhabarbarum i R. rhaponticum són les comestibles conreades a Europa mentre R. officinale és medicinal i R. palmatum es conrea a la Xina.

Són plantes perennes amb fulles grans i amb pecíol carnós, les flors són petites blanques i verdoses i el fruit és en núcula. Tenen un rizoma molt desenvolupat.

Conreu i ús[modifica]

Molt popular a Gran Bretanya, Bèlgica i els països germànics però pràcticament desconegut a altres països. Es poden sembrar les llavors en un viver i després plantar-les però més sovint es reprodueix vegetativament per assegurar el millor sabor. S'arrenquen els pecíols a partir de principi de primavera i es deixa la resta de la planta al seu lloc. Al triangle del ruibarbre del Yorkshire, hi ha una tradició de conrear el ruibarbre a l'interior, lluny de la llum - segons la tradició s'espleta amb la llum d'espelmes - per tal d'obtenir un ruibarbre més suau. Com a planta comestible els pecíols es fan servir per fer el pastís de ruibarbre molt popular al Regne Unit, per fer confitures o purés. Com a planta medicinal és laxant i astringent.

Gastronomia turca[modifica]

Işgın o ışkın ("Rheum ribes" en turc) al Mercat Històric de Kadıköy, Istanbul.

En algunes zones de Turquia, especialment Malatya i Elazığ, el rubarbe rheum ribes es menja cru o fet amb ous a la cuina local.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ruibarbre