Séquia

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Séquia

Una séquia[1] o síquia (de l'àrab saqiya) és una excavació llarga i estreta que té la funció de conduir l'aigua dels llocs de captació (rius, torrents, pous, basses, etc..) fins a les poblacions o camps de conreu.

Les séquies de reg formen xarxes complexes, de manera que sempre hi ha una séquia mare o major, que és la que pren directament l'aigua del seu lloc d'origen. Les séquies filles (també anomenades filloles o ramals) són de caràcter secundari perquè els seus cabals procedeixen de la séquia principal.

Séquies remarcables[modifica | modifica el codi]

Algunes séquies famoses són les de l'Horta de València, i es denominen d'aquesta manera:

A Catalunya també existeix una Séquia històrica de més de 600 anys d'antiguitat, la Séquia de Manresa, considerada una obra mestra de l'arquitectura civil a tot l'Estat Espanyol, que dóna vida al Regadiu de Manresa on es conreen productes famosos com ara el tomàquet d'esquena verda o l'albergínia blanca. La Séquia dóna lloc a un recorregut preciós que es pot conèixer quan es realitza la Transèquia, una ruta que segueix el curs de les aigües des de Balsareny fins a Manresa.

També cal destacar la Séquia Reial del Xúquer o el Rec Comtal de Barcelona.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Notes[modifica | modifica el codi]

  1. La grafia amb accent obert (sèquia) ha estat abandonada en favor de la grafia amb accent tancat (séquia). Cf. «séquia». Diccionari de la llengua catalana de l'IEC. Institut d'Estudis Catalans.