Séquia de Quart

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia físicaSéquia de Quart
(ca) Séquia de Quart Modifica el valor a Wikidata
Imatge
TipusSéquia Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaQuart de Poblet (Horta Sud) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióLlengües de Sant Onofre Modifica el valor a Wikidata
Map
Dades i xifres
Mida400 (longitud) m

La Séquia de Quart és una de les vuit séquies de l'Horta de València (País Valencià) que estan sota la jurisdicció del Tribunal de les Aigües de València.[1]

El seu origen està en el riu Túria, en l'assut de Quart, ubicat a 200 m aigües amunt del pont de l'A-7 sobre el riu Túria. El canal produeix el desviament de pràcticament totes les aigües del riu per fer-les arribar fins a la cambra de càrrega de la Central Hidroelèctrica de Volta, la qual també és anomenada Molí de Daroqui en terme de Manises. Allà, les aigües turbinades tornen al riu i les aigües de reg continuen per la séquia. Per aquest motiu, a aquest tram de la séquia de Quart es diu també Canal de Daroqui. Posteriorment passa per l'aqüeducte dels Arcs. Rega les hortes i camps del marge dret del riu Túria dominats per aquesta séquia, la primera a prendre, fins a la zona dominada per la Séquia de Mislata, en els termes de Manises i Quart de Poblet. El recorregut del rec segueix pel nord de Manises, creua la V-11 i ja circula coberta seguint el traçat del Passeig de l'Horta de Manises fins a arribar al Carrer de l'Olivera, carrer Terol, carrer del Nord, creua la CV-371 i segueix pel carrer de les Fàbriques, creua el carrer València i arriba fins a creuar la línia 5 del metro. Allà surt a la llum, per donar reg als camps d'aquesta zona. Segueix en direcció a Quart de Poblet i acaba el seu recorregut a l'Ermita de Sant Onofre, on comença la Séquia de Benàger i Faitanar.[1][2][3][4]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Consejo de Hombres Buenos y Tribunal de las Aguas» (en anglès). Arxivat de l'original el 2016-03-13. [Consulta: 31 març 2017].
  2. «Acequia de Quart-Benàger-Faitanar» (en castellà). Ajuntament de València. Àrea d'Urbanisme, habitatge i Qualitat Urbana- Direcció General de Planejament. Arxivat de l'original el 2013-12-02. [Consulta: 11 desembre 2014].
  3. «El Tribunal de les Aigües i les séquies valencianes». Generalitat Valenciana, desembre 2014. [Consulta: 11 desembre 2014].
  4. Guinot, Enric; Selma, Sergi; Lloría, Reis. «El patrimoni hidràulic de les séquies del Tribunal de les Aigües de València». Consell d'Hòmens Bons i el Tribunal de les Aigües, 10-11-2003. [Consulta: 30 març 2017].