SMARTS

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: SMART)

SMARTS (de l'anglès Smiles arbitrary target specification)[1] és un llenguatge que permet descriure patrons moleculars fent servir regles que provenen del llenguatge SMILE.

Descripció[modifica]

La cerca de subestructures dins d'una molècula és una de les tasques més importants dins la química computacional. Per exemple, per tal de buscar estructures fenòliques, es podria fer servir l'expressió [OH]c1ccccc1 derivada dels SMILE. De fet, pràcticament totes les expressió SMILEs poden ser emprades com a fórmules SMARTS. Fent servir SMARTS, la cerca de subestructures flexibles i eficients es pot fer de manera senzilla i ràpida, alhora que intuïtiva per als químics computacionals.

En el llenguatge SMILES, hi ha dos tipus de símbols: els àtoms i els enllaços. Mitjançant aquests símbols, es pot definir un graf i assignar-hi etiquetes als seus nodes, és a dir, especificar el tipus d'àtom de cada node, i la manera en la qual estan enllaçats entre si. Això també es compleix per al llenguatge SMARTs. D'altra banda, la formulació de les etiquetes dels àtoms i dels enllaços està ampliada per tal d'incloure expressions i operadors lògics. Això permet definir de forma més general les característiques de les molècules.

Exemples:

C àtom de carboni alifàtic
c àtom de carboni aromàtic
a àtom aromàtic
[#6] àtom de carboni
[Ca] àtom de calci
[++] àtom amb càrrega +2
[R] qualsevol àtom en un anell

Referències[modifica]