Tomografia computada per emissió de fotó simple

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: SPECT)
Plantilla:Infotaula intervencióTomografia computada per emissió de fotó simple
Imatge SPECT de la distribució de l'examentazima de tecneci dins del cervell d'un pacient modifica
CIM-9-MC92.0 i 92.1 Modifica el valor a Wikidata
MeSHD015899 Modifica el valor a Wikidata

La tomografia computada per emissió de fotó simple (o, més senzillament, tomografia per emissió de fotó simple) o tomografia d'emissió monofotònica o tomografia per emissió de fotó únic, també anomenada SPECT (de l'anglès Single photon emission computed tomography), és una tècnica d'imatgeria mèdica nuclear tomogràfica que permet realitzar imatges i reconstruccions en tres dimensions dels òrgans i del seu metabolisme per mitjà d'un conjunt de gammacàmeres que giren al voltant del pacient. És un procediment de medicina nuclear fonamentat en la utilització de detectors de centelleig no convencionals que permeten la distribució tridimensional del radiotraçador en l'òrgan estudiat, i que ha demostrat la seva eficàcia en l'estudi de diverses afeccions cardíaques i del sistema nerviós central.[1]

Per poder efectuar una tomografia d'aquest tipus, cal injectar al pacient un producte radioactiu que emet radiacions gamma, constituïdes per fotons, que és el que es mesura. Aquest producte jugarà, doncs, el paper de traçador fixant-se sobre l'òrgan que hom cerca il·lustrar. L'emissió d'aquests fotons s'atenua quan travessen els diferents teixits de l'organisme. Es tracta, doncs, de trobar l'activitat emesa per cada punt de l'òrgan observat, tot corregint aquest fenomen d'atenuació. Aquesta correcció permet obtenir amb precisió l'activitat reconstruïda i, per tant, de quantificar-la.

El principi de la tomografia computada per emissió de fotó simple (SPECT) és similar al de la tomografia per emissió de positrons (TEP). La diferència principal és que en la TEP es detecta un parell de fotons. En la SPECT, no es detecta més que un sol fotó. Les imatges de la TEMF són, doncs, menys precises, però no requereixen que el traçador emeti positrons.

Referències[modifica]

  1. "Tomografia" al Diccionari enciclopèdic de medicina (accés el 12 de juliol de 2008).

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Tomografia computada per emissió de fotó simple