Safranina

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Safranina
Safranina
Estructura tridimensional de la safranina
General
Nom sistemàtic 3,7-Diamino-2,8-dimetil-5-fenil-fenaziniumcloro
Fórmula molecular C20H19N4+Cl-
Nombre CAS [477-73-6]
PubChem 2723800
Propietats
Massa molar 350.85 g mol−1 g/mol
Solubilitat en aigua Soluble
Perills
Punt d'inflamabilitat ~ 25°C CC
Si no s'indica el contrari, les dades són pels materials
en condicions estàndard (25 °C, 100 kPa)
Avís d'exempció de responsabilitat

La safranina (també anomenada Safranina O o vermell bàsic 2) és un colorant biològic emprat en citologia i histologia. La safranina s'utilitza com a colorant de contrast en la Tinció de Gram per a proporcionar un color violeta més intens als bacteris Gram+ i tenyir de rosa els bacteris Gram-. També s'utilitza per a la detecció de cartílag,[1] mucina i grànuls de mastòcits.

La safranina té típicament l'estructura química mostrada a la dreta (de vegades anomenada dimetil safranina). També existeix la trimetil safranina, que té un grup metil extra a la posició orto- de l'anell inferior. Ambdós components tenen essencialment les mateixes aplicacions en tincions biològiques, i molts fabricants no els distingeixen. Les preparacions comercials solen tenir una mescla dels dos tipus

La safranina també s'utilitza com a indicador redox en la química analítica.

Referències[modifica | modifica el codi]

 Aquest article incorpora text d'una publicació que es troba al domini públic: Chisholm, Hugh. Encyclopædia Britannica (edició de 1911). 11a ed. (en anglès). Cambridge University Press, 1911. 

  1. Rosenberg L. «Chemical Basis for the Histological Use of Safranin O in the Study of Articular Cartilage» (abstract). J Bone Joint Surg Am., 53, 1, 1971, pàg. 69–82. PMID: 4250366.(anglès)