Congregació pel Culte Diví i la Disciplina dels Sagraments

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de càrrec políticCongregació pel Culte Diví i la Disciplina dels Sagraments
Titularcardenal Robert Sarah
des del des del 23 de novembre de 2014
Designat perPapa Francesc
EstatCiutat del Vaticà Modifica el valor a Wikidata
Creat perPapa Pau VI
Creació22 de gener de 1588
Precedit percardenal Arthur Roche
Segon en el càrrecArthur Roche
Lloc webwww.vatican.va/roman curia/congregations/ccdds/index it.htm
Part de la sèrie sobre la
Cúria Pontifícia
de l'Església Catòlica

La Congregació pel Culte Diví i la Disciplina dels Sagraments (en llatí: Congregatio de Cultu Divino et Disciplina Sacramentorum), és una congregació de la Cúria Romana que està encarregada de la majoria dels assumptes relacionats amb les litúrgies de l'Església Catòlica i el ritual dels Sagraments.

La congregació està composta actualment per 40 membres, entre els cardenals, arquebisbes i bisbes: l'actual prefecte és el cardenal Robert Sarah, nomenat pel Francesc el 23 de novembre de 2014. Un dels consultors és el liturgista català Jaume González Padrós, nomenat el 2017.

Història[modifica]

Les seves funcions van ser exercides originalment per la Congregació dels Ritus, establerta el 22 de gener de 1588 pel Papa Sixt V amb la butlla Immensa Aeterni Dei.

La congregació és la successora directa de la Sagrada Congregació per la Disciplina dels Sagraments (Sacra Congregatio de Disciplina Sacramentorum), establerta sota aquest nom per Pius X amb la Constitució apostòlica Sapienti consilio del 29 de juny de 1908.

L'11 de juliol de 1975, mitjançant la constitució apostòlica Nobis Studium Constans del Papa Pau VI, va rebre el nom de "Sagrada Congregació pels Sagraments i el Culte Diví" (Congregatio de Sacramentis et Cultu Divino), incorporant les funcions de la Sagrada Congregació del Culte Diví (Sacra Congregatio pro Cultu Divino), que havia estat creat al 1969 per prendre les responsabilitats per a les qüestions litúrgiques anteriorment realitzada per la Sagrada Congregació de Ritus (Sacra Rituum Congregatio) (1588–1969).

Entre 1984 i 1988 va ser breument redividida en la Congregació pels Sagraments (Congregatio de Sacramentis) i la Congregació del Culte Diví (Congregatio de Cultu Divino) sota un únic Prefecte.

Funcions[modifica]

La constitució apostòlica Pastor bonus, emesa pel Papa Joan Pau II el 28 de juny de 1988 estableix les funcions de la congregació, incloent:

  • Regulació i foment de la litúrgia, sobretot dels sagraments
  • Regulació de l'administració dels sagraments, sobretot pel que fa a la seva celebració vàlida i lícita
  • Promoció de la pastoral litúrgica, especialment en relació amb la celebració de l'Eucaristia
  • Elaboració i revisió dels textos litúrgics
  • Revisió dels calendaris particulars i els Propis de la missa i l'ofici diví
  • Concessió de la recognitio a les traduccions de llibres litúrgics i les seves adaptacions
  • Promoció de l'apostolat litúrgic o de la música sacra, cançó o l'art
  • Assegurar que les normes litúrgiques s'observin amb precisió, i que s'evitin els abusos i s'erradiquin on es comprova l'existència
  • Examinar el fet de la no consumació d'un matrimoni i l'existència d'una causa justa per concedir una dispensa.
  • Examen de les causes de nul·litat d'ordenació
  • Regulació del culte de les relíquies, la confirmació de sants patrons de la diòcesi o d'una localitat
  • Autorització de les Coronacions Canòniques i la concessió del títol de basílica menor
  • Donar assistència als bisbes perquè les oracions i exercicis de pietat del poble cristià es fomentin, i es mantenen en alta estima

El 30 d'agost de 2011, el Papa Benet XVI va emetre el motu proprio Quaerit Semper[1] que modifica la competència de la congregació mitjançant l'eliminació de la responsabilitat dels matrimonis no consumats i nul·litat dels casos d'ordenació. D'acord amb el motu proprio, això es va fer perquè "En aquestes circumstàncies, semblava adequat, que el treball de la Congregació per al Culte Diví i la Disciplina dels Sagraments es dediqués essencialment [Potissimum] a la represa de la Sagrada Litúrgia en l'Església, d'acord amb la renovació que el Concili Vaticà II es desitja, a partir de la Constitució Sacrosanctum Concilium' ".[2]

Comitè Vox Clara[modifica]

El "Comitè Vox Clara" és un comitè de bisbes d'alt nivell de les conferències episcopals de tot el món de parla anglesa, format per la Congregació el 2001 per assessorar la Santa Seu sobre els llibres litúrgics en anglès i enfortir la cooperació efectiva amb les Conferències de bisbes en aquest sentit. El Comitè Vox Clara està presidida pel cardenal George Pell. El Primer Vicepresident és el bisbe Thomas Olmsted (Phoenix, Estats Units), el seu segon vicepresident és el cardenal Oswald Gracias (Bombai, Índia), i el seu tresorer és el cardenal Justin Rigali (Filadèlfia, Estats Units, emèrit). El secretari bisbe és el bisbe Arthur J. Serratelli (Paterson, Estats Units). Altres membres del comitè són: el cardenal John Tong Hon (Hong Kong), l'arquebisbe Alfred Hughes (Nova Orleans, Estats Units, emèrit), l'arquebisbe Michael Neary (Tuam, Irlanda), l'arquebisbe Terrence Prendergast, SJ (Ottawa, Canadà), i el bisbe David McGough (Birmingham, Anglaterra, auxiliar). El Secretari Executiu del Comitè és Monsenyor James P. Moroney (EUA).

Cronologia dels prefectes[modifica]

Prefectes de la Congregació per la Disciplina dels Sagraments[modifica]

Prefectes de la Congregació pel Culte Diví[modifica]

Prefectes de la Congregació pel Culte Diví i la Disciplina dels Sagraments[modifica]

Prefectes de la Congregació pels Sagraments[modifica]

Prefetes de la Congregació pel Culte Diví i la Disciplina dels Sagraments[modifica]

Cronologia dels secretaris[modifica]

Cronologia dels sots-secretaris[modifica]

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Congregació pel Culte Diví i la Disciplina dels Sagraments

Referències[modifica]