Salem (sèrie de televisió)

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Salem
Salem
Gènere Drama
Bruixeria
Ocultisme
Terror
Misteri
Espai d'ambientació Shreveport, Louisiana
Durada capítol 43 minuts aprox.
Creador(s) Adam Simon
Brannon Braga
Productor(s) Adam Simon
Brannon Braga
Jeff Kwatinetz
Josh Barry
Actors Janet Montgomery
Shane West
Seth Gabel
Tamzin Merchant
Ashley Madekwe
Elise Eberle
Xander Berkeley
Iddo Goldberg
Stephen Lang
Compositor del tema musical Marilyn Manson
Tyler Bates
Tema d'obertura "Cupid Carries a Gun"
País de producció Estats Units
Llengua original Anglès
Doblada al català No
Canal original WGN America
Primer episodi emès el 20 d'abril del 2014
Num. de temporades 1 (2a confirmada)
Num. d'episodis 13
Salem - lloc web oficial
Perfil de Salem a IMDb
Salem a TV.com

Salem és una sèrie de televisió americana amb argument històric fantàstic creada per Adam Simon i Brannon Braga que es va emetre per primera vegada el 20 d'abril de 2014 a la xarxa de televisió WGN America.[1] És la primera sèrie escrita originàriament per a WGN America.[2] La sèrie comptà amb la participació dels actors Janet Montgomery i Shane West, i està inspirada en l'episodi real del Judici a les Bruixes de Salem al segle XVII. El 5 de maig de 2014, la sèrie Salem va renovar per una segona temporada de tretze capítols.[3]

Resum de la sèrie[modifica | modifica el codi]

Salem relata una història de ficció sobre els infames Judicis de Salem, els quals es consideren un dels últims episodis de persecució de bruixes en el període colonial a Massachusetts al segle XVII, quan el govern estava dominat per líders puritans de Nova Anglaterra. Es qüestiona si foren encertades les accions que varen dur a terme tals puritans, i si la gent condemnada era innocent. La sèrie se centra en les "bruixes reals"[4] que formaven part del dia a dia, però que no semblaven ser qui realment eren. John (Shane West) i Mary (Janet Montgomery) es troben enmig d'una relació amorosa molt profunda, mentre un caçador de bruixes purità pretén sotmetre la localitat en la histèria, l'horror, i la desesperació.[5]

Històricament, la població de Salem s'havia fonamentat en els principis de pobresa, els drets de pastura i els drets eclesiàstics. El govern estava dominat pels líders puritans. La població era escrutada constantment i això portava òbviament a disputes constants. La població estava atemorida de ser perseguida per qualsevol cosa que hagués ofès la mentalitat puritana. La paraula "witch" (bruixa) passà fàcilment a ser una maledicció llançada contra qui semblés anormal.[6]

Càsting i personatges[modifica | modifica el codi]

Càsting principal[modifica | modifica el codi]

Advertiment: A partir d'aquí, pot haver-hi informació detallada sobre l'argument. Més informació.
 • Janet Montgomery com a Mary Sibley, la dona de George Sibley i una bruixa, la seva doble vida amorosa desafiarà la seva posició de poder a Salem. Anys abans havia quedat embarassada de John Alden pel qual encara sent una forta atracció.
 • Shane West com el Capità John Alden, un veterà de guerra, amant de Mary Sibley, el qual ha tornat a casa com a representant de la raó i defensor de les víctimes innocents enmig del pànic que s'ha apoderat de Salem.
 • Seth Gabel com a Cotton Mather, el bonament instruït reverent, alhora amic de John Alden. L'amor per la treballadora sexual Gloriana canvià el seu caràcter, Cotton havia aturat la cacera de bruixes a Salem.
 • Tamzin Merchant com a Anne Hale, una bruixa rebel i artista talentosa. Al igual que Cotton Mather, ella també té la determinació de prevenir les morts innecessàries.
 • Ashley Madekwe com a Tituba, la bruixa que controla la Mary. Ella convenç a Mary de donar el seu fill que havia engendrat amb John ALden al diable.
 • Elise Eberle com a Mercy Lewis, una noia turmentada pels encanteris de Mary Sibley. Més tard es convertirà també en bruixa.
 • Iddo Goldberg com a Isaac Walton, l'home més savi de Salem. Com a càstig per haver-li descobert en el passat el pecat de fornicador, va ser encarregat de netejar la localitat de les deixalles i de desfer-se dels cadàvers dels indesitjables.
 • Xander Berkeley com a Reverend John Hale, bruixot i cap polític a Salem. Seria mort per la seva filla Anne, la qual volia salvar la gent de Salem de més morts innecessàries.

Càsting secundari[modifica | modifica el codi]

 • Stephen Lang com a Increase Mather, reverent, pare de Cotton Mather, i un caçador fanàtic de bruixes. Serà mort pel seu fill Cotton, determinat a prevenir més morts de resultes de la seva cacera de bruixes.
 • Michael Mulheren com a George Sibley, el cap malalt, però ric de la taula del Consell de Salem, el qual es veu condemnat al control de la seva dona Mary i de Tituba. Fou ell qui marcà el pecat d'Isaac Walton marcant-li una "F" al front amb un ferro roent.
 • Azure Parsons com a Gloriana, prostituta i amant de Cotton mather, seria expulsada de Salem pel seu pare Increase Mather.
Advertiment: La informació detallada sobre l'argument acaba aquí. Més informació.


Desenvolupament i producció[modifica | modifica el codi]

La primera emissió de la sèrie va ser una idea en desenvolupament al juliol de 2012 a WGN America sota el títol de Malice.[7] El 4 de juny de 2013 WGN America va aprovar l'episodi pilot i va ordenar un total de 13 episodis, sota el títol de Salem.[8] La sèrie va ser creada per Adam Simon i Brannon Braga, tot i que Jeff Kwatinetz i Josh Barry també van servir com a productors executius.[8] El 8 de novembre de 2013, es va iniciar la filmació de la sèrie a Shreveport, Louisiana, en un decorat molt costós que representava el Massachusetts del segle XVII.[9]

Càsting[modifica | modifica el codi]

Els anuncis dels càstings començaren a l'octubre de 2013, amb Ashley Madekwe com a primera tria pel paper de Tituba, la seductora i misteriosa mà dreta de Mary Sibley.[10] Seth Gabel va ser el següent actor de la tria del càsting de la sèrie, en el paper de Cotton Mather, un aristòcrata local que supervisa la caçera de bruixes a Salem.[11] Janet Montgomery i Xander Berkeley foren també triades en el càsting, amb Montgomery en el paper de la lider local Mary Sibley, la bruixa més poderosa de Salem i la dona del ric i poderós George Sibley. Berkley fou triat pel paper del Magistrat Hale, un dels Escollits de Salem.[12] Shane West va signar pel paper del protagonista John Alden, un endurit veterà de guerra i captiu que acabarà consumit en la cacera de bruixes de Salem. També van ser triats en el càsting Tamzin Merchant com a Anne Hale, una talentosa artista que sent molta tracció per John des que el veu arribar a Salem.[13] Elise Eberle seria la última actriu del càsting i se li donaria el paper de Mercy Lewis, el poderós Reverent Lewis que creu posseïda a la seva filla.[14] L'1 de juny de 2014, Stephen Lang entrà també també en el càsting d'actors en el paper d'Increase Mather,[15] el pare de Cotton Mather i el encara més fanàtic caçadors de bruixes.

Episodis[modifica | modifica el codi]

Advertiment: A partir d'aquí, pot haver-hi informació detallada sobre l'argument. Més informació.
Núm. Títol Dirigit per Escrit per Emès el dia Codi de
la producció
Espectadors als EUA
(milions)
1 "The Vow" Richard Shepard Brannon Braga i Adam Simon 20 d'abril de 2014 (2014-04-20) 1WAT01 1.52[16]
La Mart és una noia jove, soltera i embarassada de John Alden, que viu a Salem, una població dominada pels puritans. Creient que el seu amant John ha mort a la guerra, s'enfronta amb els puritans i la seva persecució, així que decideix entregar el seu fill al diable. Un cop fet aquest pas es casaria amb l'home més ric i influent de la ciutat George Sibley, un dels membres selectes del Consell d'Elegits. Aconsegueix esclavitzar-lo i s'apodera del seu poder i riquesa. Mentrestant el reverent Cotton Mather està tractant d'evitar que les bruixes s'apoderin d'Amèrica, matant-ne totes les que aconsegueix portar a judici i condemnar. John Alden per la seva banda acaba de tornar a Salem i presencia la cacera de bruixes que s'hi ha iniciat, tot i que no sap que Mary té previst utilitzar les proves oportunes per aprofitar-se d'aquesta cacera i fer els que puritans es matin els uns als altres, fins a governar ella sola Salem. 
2 "The Stone Child" David Von Ancken Brannon Braga i Adam Simon 27 d'abril de 2014 (2014-04-27) 1WAT02 0.77[17]
John investiga que està passant realment a Salem i com s'ha alçat tot aquesta situació de pànic. Mary recorda la nit en que es va assassinar ella mateixa i al fill d'en John. 
3 "In Vain" Alex Zakrzewski Elizabeth Sarnoff i Tricia Small 4 de maig de 2014 (2014-05-04) 1WAT03 0.44[18]
Mary descobreix que John i Isaac han irromput en la cerimònia de les bruixes. Més tard Isaac és empresonat, i ella pressiona al Magistrat Hale perquè deixi de dur a terme accions a la seva esquena. 
4 "Survivors" David Von Ancken Jon Harmon Feldman 11 de maig de 2014 (2014-05-11) 1WAT04 0.32[19]
Mercy Lewis s'allibera del control de Mary expulsant la "criatura familiar" (l'encanteri de bruixeria) del seu interior. John aconsegueix interposar-se de nou en els plans de les bruixes. 
5 "Lies" Sergio Mimica-Gezzan Tricia Small i Elizabeth Sarnoff 18 de maig de 2014 (2014-05-18) 1WAT05 0.50[20]
Rose, la bruixa superiora, prova de desfer-se de John investigant el seu secret del passat amb l'ajuda de Tituba, la serventa de Mary, la qual pretén reclamar el poder de Mary per a ella mateixa. 
6 "The Red Rose and the Briar" PJ Pesce Joe Menosky & Adam Simon 25 de maig de 2014 (2014-05-25) 1WAT06
La bruixa superiora ROse, acaba degollada per la nova aprenent de bruixa de Mary, Mercy Lewis, la qual fa que Mary ascendeixi a una situació superior de la jerarquia. 
7 "Our Own Private America" David Von Ancken Adam Simon i Brannon Braga 1 de juny de 2014 (2014-06-01) 1WAT07 0.54[21]
John descobreix el món dels somnis. Mary redescobreix la seva passió per John. 
8 "Departures" Alex Zakrzewski Jon Harmon Feldman 8 de juny de 2014 (2014-06-08) 1WAT08 0.57[22]
El reverent Increase Mather re-instaura la cacera de bruixes. George Sibley elimina la "criatura familiar" del seu interior i aconsegueix posar-se a recer sota les cuides d'Increase, situació que posa en perill la vida de Mary. 
9 "Children Be Afraid" David Grossman Elizabeth Sarnoff & Tricia Small 15 de juny de 2014 (2014-06-15) 1WAT09 0.49[23]
Mercy prova d'ajudar a Mary, i que George Sibley la deixi tranquil·la. Acusa a Tituba de ser una bruixa, fet que causa que Increase l'arresti. Així Mery creu haver ajudat finalment a Mary d'una possible mateixa implicació en bruixeria. 
10 "The House of Pain" David Von Ancken Adam Simon & Joe Menosky 22 de juny de 2014 (2014-06-22) 1WAT10
Tituba dóna el nom de Mercy i de Mary a l'interrogatori sota tortura perpetrat per Increase, després del qual Increase ordena l'arrest de John Alden acusat de bruixeria també. 
11 "Cat and Mouse" Tricia Brock Jon Harmon Feldman 29 de juny de 2014 (2014-06-29) 1WAT11
Mary intenta matar a Increase, mentre ella prova d'esquivar el poder de Mary. El Magistrat Hale revela a la seva filla Anne que ella també és una bruixa. 
12 "Ashes, Ashes" Bill Johnson Brannon Braga & Adam Simon 6 de juliol de 2014 (2014-07-06) 1WAT12
Increase prossegueix l'acusació contra John mentre Cotton prova de defensar-lo. Les noies de Mercy acaben testificant contra John sota el temor del xantatge d'Increase, però malgrat haver-lo obeït Increase les les acaba penjant finalment. Increase llavors revela que John és un traïdor i un assassí que va matar milícies de Nova Anglaterra després d'una massacre que van patir la tribu no rival dels Mohawk Tribe els quals havien rescatat John ferit molt greu en una batalla anterior contra els Indis. Mary entra a la cela de John la nit abans que el facin penjar, i amb un petó el transporta en el temps i l'espai cap al bosc al matí. 
13 "All Fall Down" David Von Ancken Brannon Braga & Adam Simon 13 de juliol de 2014 (2014-07-13) 1WAT13
Cotton Mather mata a Increase, cosa que inicia una escalada de morts a gran escala dirigida per Mercy. Mary es reuneix amb el fill que havia tingut amb en John, el qual ella creia que havia mort aquella nit al bosc quan el va entregar al diable. 
Advertiment: La informació detallada sobre l'argument acaba aquí. Més informació.


Recepció de la crítica[modifica | modifica el codi]

Salem va obtenir una puntuació de 50 sobre 100 basada en 16 ressenyes crítiques a Metacritic. Més popular entre els fans que entre els crítics professionals, Salem va obtenir un 6.8 sobre 10 a Metacritic i un 7.2 sobre 10 a International Movie Data Base.[24] A Rotten Tomatoes, va obtenir una puntiació del 54% amb una puntuació mitjana de 5.5 sobre 10 basada en 26 ressenyes crítiques.[25]

Referències[modifica | modifica el codi]

 1. «Shows A-Z - salem on wgn». TheFutonCritic.com. [Consulta: 13 gener 2014].
 2. Bacardi, Francesca. «Watch WGN America's 'Salem' Teaser». Variety, 19 desembre 2013. [Consulta: 13 gener 2014].
 3. Eggersten, Chris. «Supernatural series is the network's first original scripted drama». HitFix, 5 maig 2014. [Consulta: 6 maig 2014].
 4. «SALEM: Witches Are Real». WGN America.
 5. «SALEM: An Introduction». WGN America.
 6. «Historical Aspects of Salem». WGN America.
 7. «Development Update: Thursday, July 12». The Futon Critic, 12 juliol 2012. [Consulta: 16 gener 2014].
 8. 8,0 8,1 Andreeva, Nellie. «WGN America Greenlights Its First Original Scripted Series, Brannon Braga's 'Salem'». Deadline.com, 4 juny 2013. [Consulta: 13 gener 2014].
 9. «WGN America Announces Start of Production on First Original Scripted Series, "Salem"». The Futon Critic, 8 novembre 2013. [Consulta: 16 gener 2014].
 10. Masters, Megan. «TV Line Items: Revenge Vet's Witchy New Role, Idol Champ's CSI Gig, Lies Lands T.I. and More». TV Line, 8 octubre 2013. [Consulta: 13 gener 2014].
 11. Bucksbaum, Sydney. «'Fringe,' 'Arrow' alum Seth Gabel cast as lead role in 'Salem'». Zap2it.com, 14 octubre 2013. [Consulta: 13 gener 2014].
 12. Andreeva, Nellie. «Janet Montgomery To Topline WGN America Drama Series ‘Salem’». Deadline.com, 28 octubre 2013. [Consulta: 13 gener 2014].
 13. Goldberg, Lesley. «'Nikita's' Shane West Set as Male Lead in WGN America's 'Salem'». The Hollywood Reporter, 1 novembre 2013. [Consulta: 13 gener 2014].
 14. «Development Update: Wednesday, November 6». The Futon Critic, 6 novembre 2013. [Consulta: 16 gener 2014].
 15. «Stephen Lang Joins WGN America's 'Salem' - Deadline.com». THE DEADLINE TEAM, 17 d'abril de 2014. [Consulta: 11 d'agost de 2014].
 16. Kondolojy, Amanda. «Sunday Cable Ratings: 'Game of Thrones' Wins Night, + NBA Playoffs, 'Real Housewives of Atlanta', 'Naked and Afraid' & More». TV by the Numbers, 22 abril 2014. [Consulta: 22 abril 2014].
 17. «Sunday Cable Ratings: 'Game of Thrones' Wins Night, NBA Playoffs, 'Real Housewives of Atlanta', 'Mad Men', 'Devious Maids' & More». TVByTheNumbers. [Consulta: 4 maig 2014].
 18. «Sunday Cable Ratings: 'Game of Thrones' Wins Night, + 'Real Housewives of Atlanta', 'Married to Medicine', 'Silicon Valley' & More». TVByTheNumbers. [Consulta: 6 maig 2014].
 19. Yanan, Travis. «Sunday's Cable Ratings & Broadcast Finals: "Good Wife," "Game of Thrones" Top Viewers, Demos». The Futon Critic, 13 maig 2014. [Consulta: 13 maig 2014].
 20. Kondolojy, Amanda. «Sunday Cable Ratings: 'Game of Thrones' Wins Night + 'Silicon Valley', 'Real Housewives of Atlanta', 'River Monsters', 'Married to Medicine' & More». TV by the Numbers, 20 maig 2014. [Consulta: 21 maig 2014].
 21. Kondolojy, Amanda. «Sunday Cable Ratings: 'Game of Thrones' Wins Night + NHL Conference Finals, 'Real Housewives of Atlanta: Kandi's Wedding', 'Silicon Valley' & More». TV by the Numbers, 3 juny 2014. [Consulta: 7 juny 2014].
 22. Bibel, Sara. «Sunday Cable Ratings: 'Game of Thrones' Wins Night, 'Keeping Up With the Kardashians', 'Devious Maids', 'Veep', 'Turn' & More». TV by the Numbers, 10 juny 2014. [Consulta: 11 juny 2014].
 23. Kondolojy, Amanda. «Sunday Cable Ratings: 'Game of Thrones' Wins Night + World Cup Soccer, 'Keeping up with the Kardashians', NASCAR & More». TV by the Numbers, 17 juny 2014. [Consulta: 19 juny 2014].
 24. «Salem – Season 1». Metacritic. CBS. [Consulta: 11 juny 2014].
 25. «Salem: Season 1». Rotten Tomatoes. Flixster. [Consulta: 11 juny 2014].

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]