Filles de Maria Auxiliadora

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Salesianes de Dom Bosco)
Infotaula d'ordeSalesianes
Emblema de les salesianes (amb Maria Auxiliadora (patrona), el cometa (la fe), l'àncora (l'esperança), el cor en flames (la caritat) i un bosc (per Joan Bosco), envoltats pel lliri i les roses de la Mare de Déu
TipusCongregació religiosa de germanes
Nom oficialCongregació de les Filles de Maria Auxiliadora
Nom oficial llatíCongregatio Filiarum Mariae Auxiliatricis
SiglesF.M.A.
Altres nomsFilles de Maria Auxiliadora, Salesianes de Dom Bosco
HàbitTúnica i vel negres, toca blancs
LemaDa mihi animas, caetera tolle (Doneu-me les ànimes i emporteu-vos-en la resta)
ObjectiuEducació de la joventut; pastoral i assistència social
Fundació5 d'agost de 1872, Mornese (província d'Alessandria, Itàlia) per Sant Joan Bosco i santa Maria Domenica Mazzarello
Aprovat perPius X, en 7 de setembre de 1911 (aprovació diocesana en 23 de gener de 1876, pel bisbe d'Acqui)
Constitucions1872, per Joan Bosco; aprovades a la diòcesi en 1876 i per la Santa Seu el 4 d'abril de 1922
PatronsSant Francesc de Sales, Santa Maria Auxiliadora, Sant Josep; Sant Joan Bosco
Branques i reformesBranca femenina de la Societat Salesiana (1859)
Primera fundacióCastelleto d'Orba (primer internat), 1873 (primera escola: Mornese, 1873; primera casa de la congregació: Borgo San Martino, 1874)
Fundacions destacadesTorí-Valdocco (1876), Niça (1877), Villa Colón (Uruguai, 1877), Niza Monferrato (1879, casa mare), Terra del Foc (Xile, 1888), Valverde del Camino (Huelva, 1889), Betlem (1891), Mers-el-Kebir (Algèria, 1893), Madrid (1920)
Fundacions a terres de parla catalanaCol·legis arreu de Catalunya: Barcelona, 1886
Persones destacadesLaura Vicuña, Maddalena Morano
Lloc webhttp://www.cgfmanet.org

Les Filles de Maria Auxiliadora (en llatí Congregatio Filiarum Mariae Auxiliatricis) són un institut religiós femení de dret pontifici, una congregació religiosa les germanes de la qual, també anomenades Salesianes o Salesianes de Dom Bosco, posposen al seu nom les sigles F.M.A.

Història[modifica]

Després d'haver fundat la Societat Salesiana (1859) per a l'educació i formació professional dels nois, Joan Bosco (1815-1888), va demanar al papa Pius IX d'estendre també a les noies la seva obra, creant una nova congregació que es dediqués a l'educació femenina.

El 1864 Dom Bosco obrí un oratori a Mornese (Alessandria) i hi conegué la congregació de les Filles de Maria Immaculada, fundada en 1854 pel sacerdot Domenico Pestorini, que després s'havia fet salesià. Entre les germanes d'aquesta congregació, Bosco va veure que Maria Domenica Mazzarello (1837-1881) era la persona idònia per al seu projecte de branca femenina dels salesians.

El 5 d'agost de 1872, va tenir lloc la constitució de l'institut, prenent els hàbits les germanes de mans del bisbe d'Acqui, Sciandra, que donà l'aprovació diocesana el 23 de gener de 1876 a les anomenandes Filles de Maria Auxiliadora. El decretum laudis arribà el 7 de setembre de 1911 i les constitucions van ésser aprovades el 4 d'abril de 1922.

Activitat i difusió[modifica]

Casa provincial de les Salesianes al passeig de Sant Joan Bosco, 24, de Barcelona

Les salesianes de Dom Bosco es dediquen a la instrucció i educació cristiana de les joves, especialment les més necessitades i en situacions més difícils, en oratoris, orfenats i escoles de tots els nivells. També fan activitats pastorals i d'assistència social, participant i promovent moviments juvenils parroquials i en activitats de formació de les dones per tal de millorar les seves condicions laborals i socials.

Són presents en 92 estats als cinc continents, amb seu general a l'Ateneo Salesiano de Roma. En acabar 2005, la congregació tenia 14.880 religioses en 1.511 cases.

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Filles de Maria Auxiliadora