Antonio Salieri

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Salieri)
Infotaula de personaAntonio Salieri

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement18 agost 1750 Modifica el valor a Wikidata
Legnago (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Mort7 maig 1825 Modifica el valor a Wikidata (74 anys)
Viena Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortCauses naturals Modifica el valor a Wikidata (Accident vascular cerebral Modifica el valor a Wikidata)
Sepulturacementiri central de Viena Modifica el valor a Wikidata
Mestre de capella de la cort
1788 – Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballÒpera, música religiosa i música de cambra Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciócompositor, musicòleg, pedagog, director d'orquestra, pedagog musical Modifica el valor a Wikidata
Activitat1770-1825
OcupadorUniversitat de Música i Art Dramàtic de Viena Modifica el valor a Wikidata
Membre de
EstilClassicisme
ProfessorsFrancesco Salieri, Giuseppe Simoni (en) Tradueix, Florian Leopold Gassmann, Giovanni Battista Pescetti i Giuseppe Tartini Modifica el valor a Wikidata
AlumnesFranz Liszt, Anton Reicha, Ludwig van Beethoven, Therese Rosenbaum, Franz Schubert, Simon Sechter, Carl Czerny i Johann Nepomuk Hummel Modifica el valor a Wikidata
InstrumentOrgue Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Família
CònjugeTherese Helferstorfer (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
GermansFrancesco Salieri Modifica el valor a Wikidata
Premis
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

IMDB: nm0758283 Spotify: 4zAMiCvE5KTXuTHxi56cPE Musicbrainz: bb5329a8-8995-4f30-9f25-f7e7ce7b0183 Lieder.net: 7849 Discogs: 989105 IMSLP: Category:Salieri,_Antonio Find a Grave: 1387 Modifica el valor a Wikidata

Antonio Salieri (Legnago, 18 d'agost de 1750 - Viena, 7 de maig de 1825) va ser un compositor de música sacra, clàssica i òpera i un director d'orquestra italià.[1]

Va passar la major part de la seva vida a la Cort Imperial de Viena (on fou rival de Mozart, però no tant com s'ha dit), de la qual va ser compositor i mestre de capella, i va entrar en contacte amb les iniciatives reformistes de Gluck, que el va considerar un dels seus millor seguidors.[2] Músic de gran vàlua i dotat de gran talent, es va dedicar a l'ensenyament, faceta en la qual va tenir alumnes com l'alemany Louis Schloesser,[3] el polonès Janusz Stanisław Iliński[4] i la soprano austriaca Anna Milder-Hauptmann.[5]

És considerat una figura cabdal en l'evolució de l'òpera del final del segle xviii. Format amb Gassmann i Gluck, Salieri era un compositor cosmopolita, que va viatjar per arreu d'Europa i va escriure òperes en diversos idiomes. La seva música fou molt influent en el seu temps i en les generacions posteriors. Entre els seus deixebles s'hi troben noms com Franz Schubert, Ludwig van Beethoven, Franz Liszt, Georg von Pasterwitz, Czerny o Hummel. Entre els seus aprenents va comptar fins i tot amb un dels fills del mateix Mozart, fet que uneix una vegada més els seus noms.

Entrat el segle xix la música de Salieri va desapareixent del repertori i és rarament interpretada. No serà fins a final del segle xx que aquest compositor torna a les sales de concert, sobretot arran de l'èxit de la pel·lícula Amadeus de Milos Forman que, curiosament, el presenta com un personatge mesquí i envejós.

Biografia[modifica]

Des de molt jove, Salieri, que havia estudiat violí amb Giuseppe Tartini, es trasllada després de la mort dels seus pares i en companyia del seu germà Francesco, primer a Pàdua i després a Venècia, per a aprendre l'art del contrapunt a l'escola de Giovanni Pescetti. A Venècia va conèixer Leopoldo Gassmann, Kapellmeister a Viena, el qual se'l va endur amb ell l'any 1770 a la capital austríaca, a la cort de Josep II d'Habsburg, en la que també hi tenia com a substitut de direcció a Umlauf.[6] A la mort de Gassmann, esdevinguda quatre anys després, va assumir el paper de compositor de la cort.

Una òpera seva per a inaugurar La Scala[modifica]

Així va començar una carrera fulgurant que el va portar a esdevenir Mestre de Capella a la cort dels Habsburg (encara que només fou durant el breu període de 1778 a 1790, si no hagués estat perquè a aquest càrrec va preferir el de compositor i professor de la cort): a les seves primeres òperes (Le donne letterate (Les dones lletrades), de 1770, i Armida, de l'any següent, va seguir la composició de l'òpera que el va consagrar en el panorama musical de l'època, L'Europa riconosciuta (Europa reconeguda)), encarregada per l'emperadriu Maria Teresa I d'Àustria i que va inaugurar, el 3 d'agost de 1778, el Nuovo Regio Ducal Teatro (actual Teatre de La Scala) de Milà (cal assenyalar que aquesta mateixa òpera ha servit per a la reobertura del teatre el 7 de desembre de 2004 després d'un llarg període de restauració).

Salieri, que havia conegut a Venècia a Metastasio i Haydn, de qui va ser molt amic, va viatjar molt durant la seva vida per a seguir les representacions de les seves moltes òperes: per això va viure durant cert temps a París (on va conèixer a Gluck, Piccinni i Hasse), Milà, Venècia i Roma. Va ser un dels autors més prolífics, tant en música de cambra i sacra com d'òperes "a la italiana" de la seva època.

Entre les seves trenta-nou composicions per al teatre hi ha els títols següents: Armida (1771), La scuola de' gelosi (1778, L'escola dels gelosos), Der Rauchfangkehrer (1781, L'escura-xemeneies), Les danaïdes (1784, fent-la passar, per prudència, com a obra de Gluck, amb el consentiment d'aquest, fins que un cop rebuda amb èxit se'n va declarar l'autor[2]), Tarare (1787), Axur, re d'Ormus (1788, Axur, rei d'Ormús), Palmira, regina di Persia (1795, Palmira, reina de Pèrsia), Falstaff o sia Le tre burle (1799, Falstaff o Les tres burles, tema tret de Les alegres comares de Windsor de Shakespeare i que reprendrà més endavant Giuseppe Verdi en la seva Falstaff).

Entre les seves composicions instrumentals destaquen dos concerts per a piano i un concert per a orgue escrits l'any 1773, un concert per a flauta, oboè i orquestra el 1774, un conjunt de vint-i-sis variacions sobre La Follia di Spagna (1815) i diverses serenates.

La presumpta rivalitat amb Mozart[modifica]

Al voltant de 1790, Mozart, llavors en la cúspide de la fama, va acusar Salieri, la popularitat de la qual dequeia, de plagi i de voler atemptar contra la seva vida. Segons l'historiador Alexander Wheelock Thayer les sospites de Mozart podrien tenir origen en un episodi ocorregut deu anys abans, quan Mozart va veure com Salieri li llevava el lloc de professor de música de la princesa de Württemberg. L'any següent, Mozart no va aconseguir ni tan sols el lloc de professor de piano de la princesa.

Quan l'òpera de Mozart Les Noces de Fígaro va tenir en principi un judici negatiu tant del públic com del mateix emperador, el compositor va acusar Salieri del fracàs i d'haver boicotejat l'estrena ("Salieri i els seus acòlits mourien cel i terra amb la condició de fer-lo caure", comentarà el pare de Mozart, Leopold, referint-se al primer fracàs del seu fill, fracàs només temporal, com demostrarà més endavant l'èxit d'aquesta òpera). Però en aquella època Salieri estava ocupat a França amb la representació de la seva òpera Les Horaces, el que ens fa dubtar sobre les possibilitats que hauria tingut de decidir a aquesta distància l'èxit o el fracàs d'una òpera.

Molt més probablement (i sempre seguint a Thayer), qui podria haver instigat Mozart contra Salieri podria haver estat el poeta Giovanni Battista Casti, rival del poeta de la cort Lorenzo da Ponte, autor del llibret de Figaro. Una confirmació indirecta de fins a quin punt aquesta disputa entre Mozart i Salieri va poder ser muntada artificialment és el fet que el 1788 en ser nomenat Kapellmeister, en lloc de proposar per a l'ocasió una de les seves òperes va preferir reeditar Les Noces de Fígaro. De fet, el 1785 Salieri i Mozart havien compost una cantata per a veu i piano, amb lletra de Lorenzo Da Ponte, per celebrar el retorn a escena de la cantant Nancy Storace. Aquesta obra, que se sabia editada per la casa Artaria de Viena el 1785, s'havia donat per perduda en no trobar-se'n cap exemplar, fins que el 10 de gener del 2016 el diari Schwäbische Zeitung va informar de la troballa per part del musicòleg i compositor Timo Jouko Herrmann, quan feia recerca sobre Antonio Salieri en les col·leccions del Museu Txec de la Música, d'un exemplar de la lletra i la música.[7][8]

Els últims anys[modifica]

Els últims anys de la seva vida, Salieri va veure com la seva salut empitjorava sobtadament i de manera irreversible. Va quedar cec i els va viure internat en un hospital. En aquest període es va poder haver autoacusat de la mort de Mozart, segons testimoniaren dues de les seves infermeres.

Salieri està soterrat al cementiri Zentralfriedhof de Viena. Al seu funeral, Schubert (el seu alumne predilecte) va dirigir el Requiem que el mateix Salieri havia escrit temps enrere per a la seva pròpia mort.

Salieri avui[modifica]

Salieri ha vist el seu nom unit a una presumpta rivalitat amb Wolfgang Amadeus Mozart, rivalitat que conté a més d'acusacions de plagi, una de més greu, que és la d'haver causat la mort del compositor de Salzburg, episodi sense cap base històrica i que va ser recreat per primera vegada en un poema pel poeta Puixkin, sobre el qual es va inspirar el compositor Nikolai Rimski-Kórsakov per a compondre la seva òpera Mozart i Salieri. Posteriorment l'escriptor britànic Peter Shaffer va escriure l'obra de teatre Amadeus, duta a la pantalla gran amb èxit de públic pel director Milos Forman en una pel·lícula homònima que va rebre 8 premis Oscar.

No obstant això, aquesta obra, encara que inspirada en Mozart, és de ficció i no pretén ser una biografia exacta del músic de Salzburg. En ella la imatge de Mozart (interpretat per Tom Hulce en el film) apareix exagerada i deformada, posant-lo, per exemple com un orgullós bufó sempre rient com un beneit i dominat pel seu pare, tòpics que no es corresponen amb la realitat. D'igual manera es presenta un pervers i maquiavèl·lic Salieri (interpretat per l'actor egipci F. Murray Abraham en el mateix film), de discutible historicitat.

L'activitat artística de Salieri s'ha revalorat en els últims temps. En el Teatre Salieri de Legnago, la seva ciutat natal, en la qual treballa una Fundació cultural que també duu el nom del compositor, té lloc el "Festival Antonio Salieri". En l'àmbit d'aquest festival es va portar a terme en 2004 la primera representació en època moderna d'una estranya òpera seva, Il ricco d'un giorno, escrita sobre textos del llibretista del seu presumpte rival Mozart, Lorenzo da Ponte.

Òperes[modifica]

Títol Gènere Parts Llibret Estrena Teatre
vestaleLa Vestale dramma per musicadramma per musica 3 actes sconosciuto 0000Mai realitzada, un estudi per al seu mestre Gassmann Viena
donneLe donne letterate commedia per musica 3 actes boccheriniGiovanni Gastone Boccherini, de Molière 1770-02-00Carnaval 1770 Viena, Burgtheater (o Kärntnertortheater)
amoreL'amore innocente pastorale 2 actes boccheriniGiovanni Gastone Boccherini 17701770 Viena, Burgtheater (o Kärntnertortheater)
Don Chisciotte alle nozze di Gamace divertimento teatrale 2 actes boccheriniGiovanni Gastone Boccherini, de Miguel de Cervantes 1771-02-00Carnaval 1771 Viena, Burgtheater (o Kärntnertortheater)
modaLa moda, ossia Gli scompigli domestici 2 actes ciprettiPietro Cipretti 17711771 Viena
Armida dramma per musica 3 actes coltelliniMarco Coltellini, de Torquato Tasso 1771-06-022 juny 1771 Viena, Burgtheater (o Kärntnertortheater)
fieraLa fiera di Venècia commedia per musicacommedia per musica 3 actes boccheriniGiovanni Gastone Boccherini 1772-01-2929 gener 1772 Viena, Burgtheater (o Kärntnertortheater)
baroneIl barone di Rocca Antica dramma giocoso 2 actes petroselliniGiuseppe Petrosellini 1772-05-1212 maig 1772 Viena, Burgtheater (o Kärntnertortheater)
secchiaLa secchia rapita dramma eroicomicodramma eroicomico 3 actes boccheriniGiovanni Gastone Boccherini, de Alessandro Tassoni 1772-10-1221 octubre 1772 Viena, Kärntnertortheater
locandieraLa locandiera dramma giocoso 3 actes poggiDomenico Poggi, de Carlo Goldoni 1773-06-088 juny 1773 Viena, Kärntnertortheater
calamitaLa calamita de' cuori dramma giocoso 3 actes goldoniCarlo Goldoni 1774-10-1111 octubre 1774 Viena, Kärntnertortheater
fintaLa finta scema commedia per musica 2 actes de gamerraGiovanni De Gamerra 1775-09-099 septembre 1775 Viena, Burgtheater
Daliso e Delmita azione pastorale 3 actes de gamerraGiovanni De Gamerra 1776-07-2929 luglio 1776 Viena, Burgtheater
europaL'Europa riconosciuta dramma per musica 2 actes veraziMactesa Verazi 1778-08-033 agost 1778 Milà, Teatro alla Scala
scuolaLa scuola de' gelosi dramma giocoso 2 actes mazzolàCaterino Mazzolà 1779-02-00Carnaval 1779 Venècia, Teatro San Moisè
partenzaLa partenza inaspettata intermezzo 2 parti petroselliniGiuseppe Petrosellini 1779-02-00Carnaval 1779 Roma, Teatro Valle
talismanoIl talismano (actes 2 e 3 di Giacomo Rust) dramma giocoso 3 actes goldoniCarlo Goldoni (revisat per Lorenzo Da Ponte) 1779-08-2121 agost 1779, revisió: 10 septembre 1788 Milà, Teatro Lirico; revisió: Viena, Burgtheater
damaLa dama pastorella intermezzo 2 parts petroselliniGiuseppe Petrosellini 17801780 Roma, Teatro Valle
rauchfangkehrerDer Rauchfangkehrer, oder Die unentbehrlichen Verräther ihrer Herrschaften aus Eigennutz lustspiel 3 actes auenbruggerLeopold von Auenbrugger 1781-04-3030 abril 1781 Viena, Burgtheater
Semiramide dramma per musica 3 actes metastasioPietro Metastasio 1782-02-00Carnaval 1782 Múnic, Residenz
danaidesLes Danaïdes tragédie lyrique 5 actes du roulletMarius François Du Roullet e Louis Théodore Baron de Tschudi, de Ranieri de' Calzabigi 1784-04-2626 abril 1784 París, Opéra National de Paris
riccoIl ricco d'un giorno dramma giocoso 3 actes da ponteLorenzo Da Ponte 1784-12-066 desembre 1784 Viena, Burgtheater
grottaLa grotta di Trofonio opera comica 2 actes castiGiovanni Bactessta Casti 1785-10-1212 octubre 1785 Viena, Burgtheater
Prima la musica e poi le parole divertimento teatrale 1 acte castiGiovanni Bactessta Casti 1786-02-077 febrer 1786 Viena, Palau de Schönbrunn
horacesLes Horaces tragédie lyrique 3 actes guillardNicholas-François Guillard, de Pierre Corneille 1786-12-022 desembre 1786 Versalles
Tarare opera 6pròleg e 5 actes beaumarchaisPierre-Augustin Caron de Beaumarchais 1787-06-088 juny 1787 Paris, Opéra National de Paris
Axur, Re d'Ormus dramma tragicomico 5 actes da ponteLorenzo Da Ponte, de Pierre Beaumarchais 1788-01-088 gener 1788 Viena, Burgtheater
Cublai, gran kan de' Tartari dramma eroicomico 2 actes castiGiovanni Bactessta Casti 1788composta el 1788, però representada el 1998 Würzburg, Mainfrankentheater
pastorIl pastor fido dramma tragicomico 4 actes da ponteLorenzo Da Ponte, de Bactessta Guarini 1789-02-1111 febrer 1789 Viena, Burgtheater
cifraLa cifra dramma giocoso 2 actes da ponteLorenzo Da Ponte, de Giuseppe Petrosellini, La dama pastorella 1789-12-1111 desembre 1789 Viena, Burgtheater
Catilina 2 actes castiGiovanni Bactessta Casti 1792composta el 1792, però representada el 1994 Darmstadt, Hessisches Staatstheater
mondoIl mondo alla rovescia dramma giocoso 2 actes mazzolàCaterino Mazzolà, de L'isola capricciosa 1795-01-1313 gener 1795 Viena, Burgtheater
Eraclito e Democrito commedia per musica 2 actes de gamerraGiovanni De Gamerra 1795-08-1313 agost 1795 Viena, Burgtheater
Palmira, regina di Persia dramma eroicomico 2 actes de gamerraGiovanni De Gamerra, de Voltaire, La princesse de Babylone 1795-10-1414 octubre 1795 Viena, Kärntnertortheater
moroIl moro commedia per musica 2 actes de gamerraGiovanni De Gamerra 1796-08-077 agost 1796 Viena, Burgtheater
treI tre filosofi 2 actes de gamerraGiovanni De Gamerra 1797composta el 1797, però mai representada
Falstaff, ossia Le tre burle dramma giocoso 2 actes defranceschiCarlo Prospero Defranceschi, de Le allegre comari di Windsor di William Shakespeare 1799-01-033 gener 1799 Viena, Kärntnertortheater
Cesare in Farmacusa dramma eroicomico 2 actes defranceschiCarlo Propero Defranceschi 1800-06-022 juny 1800 Viena, Kärntnertortheater
angiolinaL'Angiolina, ossia Il matrimonio per sussurro opera buffa 2 actes defranceschiCarlo Propero Defranceschi, de Epicene, o la donna silenziosa di Ben Jonson 1800-10-2222 octubre 1800 Viena, Kärntnertortheater
Annibale in Capua dramma per musica 3 actes sografiSimeone Antonio Sografi 1801-04-00abril 1801 Trieste, Teatro Nuovo
bellaLa bella selvaggia opera buffa 2 actes bertatiGiovanni Bertati 1802composta el 1802, però mai representada
negerDie Neger Singspiel 2 actes treitschkeGeorg Friedrich Treitschke 1804-11-1010 novembre 1804 Viena, Theater an der Wien

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Antonio Salieri
  1. Blanchetti, Francesco. «Salieri, Antonio». A: Dizionario Biografico degli Italiani (en italià). Volum 89. Roma: Treccani, 2017. 
  2. 2,0 2,1 Alier, Roger. Història de l'òpera italiana. Empúries, 1992, p. 93. ISBN 9788475963570. 
  3. Enciclopèdia Espasa Volum núm. 54, pàg. 1050 (ISBN 84-239-4554-5)
  4. Enciclopèdia Espasa Volum núm. 28, primera part, pàg. 995 (ISBN 84 239-4528-6)
  5. Enciclopèdia Espasa Volum núm. 35, pàg. 229 (ISBN 84 239-4535-9)
  6. Enciclopèdia Espasa Volum núm. 65. pàg. 948 (ISBN 84-239-4565-0)
  7. «Lost Mozart Composition for Nancy Storace Rediscovered» (en anglès). The Mozarteum Foundation Salzburg, 19-01-2016. Arxivat de l'original el 31 de gener 2016. [Consulta: 27 gener 2016].
  8. «Mozart i Salieri van escriure junts una cantata». el Periodico, 22-01-2016 [Consulta: 27 gener 2016].