Salvador Vidal Rosell

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Salvador Vidal i Rosell)
Infotaula de personaSalvador Vidal Rosell
Biografia
Naixement1900 Modifica el valor a Wikidata
Bellver de Cerdanya (Baixa Cerdanya) Modifica el valor a Wikidata
Mort14 gener 1993 Modifica el valor a Wikidata (92/93 anys)
Mèxic Modifica el valor a Wikidata
Conseller de la Generalitat de Catalunya
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciósindicalista, polític Modifica el valor a Wikidata
Membre de

Salvador Vidal Rosell (Bellver de Cerdanya,[1] 1900 - Mèxic, 14 de gener de 1993) fou un polític socialista català.[2] Durant la dictadura de Miguel Primo de Rivera fou militant la Federació Catalana del PSOE, i alhora el principal dirigent de la UGT a Catalunya i secretari de redacció del seu setmanari, La Internacional (1931) i secretari general de la Federación de Obreros Textiles de España.

En formar-se el govern de la República Catalana presidit per Francesc Macià, fou, en representació d'UGT, conseller de treballs públics del govern i d'abril a novembre del 1931 ocupà el departament de foment i agricultura de la Generalitat de Catalunya, del qual va dimitir per discrepances amb la resta de consellers en aspectes sobre l´Estatut i l´aplicació de l´ús de la llengua catalana, ja que ell no estava d´acord en imposar-la[cal citació]. Durant la guerra civil espanyola presidí el Consejo de Trabajo del govern de la Segona República Espanyola. En acabar la guerra, el 1939 s'exilià a França i el 1941 se n'anà a Mèxic. Sempre donà suport tots els actes de caràcter obrer i catalanistes.

Referències[modifica]

  1. «L'exili mexicà de la família Vidal». Memòria històrica de la UGT de Catalunya. UGT de Catalunya. Arxivat de l'original el 26 de febrer 2014. [Consulta: 20 gener 2014].
  2. «Salvador Vidal Rosell». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.