Saló Internacional del Còmic de Barcelona de 1998

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula Saló Internacional del Còmic de BarcelonaSaló Internacional del Còmic de Barcelona de 1998
Cartell del Saló, obra de Hernández Cava i Federico del Barrio
DatesDel 7 al 10 de maig de 1998
LlocEstació de França
Pressupost50 milions de pts.
Palmarès
Gran Premi del SalóVíctor Mora
Millor ObraEl peu fregit
de Miguel Calatayud
i Federico del Barrio
Millor Obra EstrangeraEl Club de la Sangre
de Charles Burns
Autor revelacióMaría Colino
Millor fanzineIdiota y Diminuto
Millor guióEl prolongado sueño del doctor T
de Max
 < 1997 1999 > 

El 16è Saló Internacional del Còmic de Barcelona es va celebrar entre el dijous 7 i el diumenge 10 de maig de 1998 a l'Estació de França.[1]

La 16a edició del certamen del 9è art va voler ser un homenatge a l'editor Josep Toutain, que havia mort el setembre de 1997. L'exposició central del Saló, dedicada a Toutain, va mostrar les diferents facetes del polivalent editor català, que també havia exercit de dibuixant i guionista. L'exposició va mostrar originals dels seus còmics dels anys 1950, com vinyetes de la sèrie policíaca Polito, chico moderno o del seu cèlebre personatge Silvya Millones, amb el qual a partir del 1952 es va fer popular. L'exposició també va incloure originals de Carlos Giménez, Josep Maria Beà, Berni Wrightson i Richard Corben. Així mateix, també va reunir objectes personals de l'editor català, com el seu característic foulard.[2]

A més de les habituals taules rodones amb els autors de còmic, en la present edició, Ficomic, l'entitat organitzadora del Saló, va voler organitzar cada matí un mini congrés amb l'objectiu de reivindicar el llenguatge de la historieta com a mitjà de comunicació.[2] A més, Ficomic també va programar diverses ponències sobre la situació professional del sector. Aquests debats havien sigut concebuts per Ficomic com el primer pas cap a una propera celebració d'un congrés que hauria de reunir a tots els sectors de l'àmbit del còmic, amb la finalitat de debatre sobre els problemes entorn de la professió.[1]

L'expectació més gran del Saló la va protagonitzar segurament Stan Lee, que per primer cop a la història feia acte de presència a Barcelona. Fou l'únic cop que el guionista dels còmics de superherois com Spiderman, Hulk, Thor o Iron Man va visitar el Saló.[2][3]

Les emissores COM Ràdio i Ràdio Sant Feliu, amb el programa Más allá de la viñeta. foren els mitjans de comunicació oficials del Saló del Còmic. Ambdues emissores es van instal·lar en un estand del Saló i van emetre retransmissions en directe amb entrevistes amb les estrelles presents al certamen.[2] A més, el Saló també va comptar amb una televisió pròpia que va emetre a circuit tancat. Els periodistes i càmeres foren alumnes de l'escola Fak d'Art.[1]

Exposicions i activitats[modifica]

Com d'habitud, les exposicions del Saló del Còmic foren parcialment ubicades a l'interior de vagons de tren aparcats a les vies de l'Estació de França.

Exposicions centrals[modifica]

  • Exposició dedicada a la presència d'autors espanyols al mercat de còmic nord-americà. L'exposició va voler posar de manifest la progressiva presència d'autors espanyols en el mercat de superherois nord-americans, un curiós fenomen en auge en els darrers anys. Entre els dibuixants que van exhibir les seves obres hi van constar autors Carlos Pacheco, Pasqual Ferry, Salvador Larroca o Germán García.[1]

Exposicions dedicades als guanyadors de l'edició precedent[modifica]

Exposicions i activitats fora de l'Estació de França[modifica]

  • El còmic a Barcelona 12 x 21, al Palau de la Virreina.[1]
  • Ciutat i còmic; al Centre de Cultura Contemporània.
  • Tebeos a l'antic Egipte: El món de l'Egipte faraònic a través dels còmics, a la Societat Catalana d'Egiptologia.
  • Alfons López, trenta anys de vinyetes, a l'Ateneu Barcelonès.
  • III Milennium Memory, de Luis Royo, a la llibreria Norma.

Palmarès[modifica]

Gran Premi del Saló[modifica]

Millor obra[modifica]

Títol[n. 1] Autor Editorial
El peu fregit Miguel Calatayud Camarasa
Mac Diego
El amor duele Keko
Ramón de España
Glénat
Estados carenciales Javier Olivares Camaleón

Millor obra estrangera[modifica]

Premi sense dotació econòmica

Títol[n. 2] Títol original Autor Editorial País
El Club de la Sangre Blood Club, featuring Big Baby Charles Burns La Cúpula USA Estats Units
Contrato con Dios Contract with God Will Eisner Norma USA Estats Units
Reyerta en la feria Casse-pipe à la Nation Jacques Tardi Norma França França

Autor revelació[modifica]

A partir d'aquest edició, el premi a l'autor revelació va passar a denominar-se premi Josep Toutain, en memòria de l'editor català mort feia uns mesos.[1]

Autor Títol Editorial
María Colino Rabia máxima Under Còmic
Juaco Vizuete El resentido La Cúpula
Sergio Bleda El Baile del Vampiro Planeta-DeAgostini

Millor guió[modifica]

Títol[n. 3] Autor Editorial
El prolongado sueño del doctor T Max La Cúpula
Black Deker Fernando de Felipe Glénat
El peu fregit Miguel Calatayud Camarasa
Mc Diego

Millor fanzine[modifica]

Títol
Idiota y Diminuto
Dolmen
Monográfico

Pressupost[modifica]

El Saló va comptar amb el mateix pressupost que en l'edició anterior, de 50 milions de pessetes. La Institució de les Lletres Catalanes va aportar 5 milions, l'Institut de Cultura va donar 6 milions i el Ministeri d'Educació, 7 milions. La resta del pressupost prové de la taquilla.[2]

Notes[modifica]

  1. És el títol original amb el qual l'obra fou nominada pels premis del Saló
  2. És el títol original amb el qual l'obra fou nominada pels premis del Saló
  3. És el títol original amb el qual l'obra fou nominada pels premis del Saló

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 Vidal, Jaume «El Salón del Cómic organizará un congreso sobre el futuro de la profesión. Stan Lee, creador de Spiderman, asistirá al certamen» (en castellà). El País [Barcelona], 06-05-1998.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 Navarro, Núria «El Saló del Còmic captura a Stan Lee. El creador de Spiderman y La Masa será la estrella de la 16° edición» (en castellà). El Periódico [Barcelona], 02-04-1998.
  3. Vidal, Jaume «Hibridació amb èxit». El Punt Avui, 17-12-2018, pàg. 29. «El maig de 1998, el creador de Spiderman i impulsor de tot l'univers Marvel, Stan Lee, va visitar Barcelona. Ho feia com a convidat pel Saló del Còmic, que encara es feia a l'Estació de França.»
  4. Vidal, Jaume «Víctor Mora recibe el premio a la trayectoria profesional» (en castellà). El País [Barcelona], 09-05-1998.

Bibliografia[modifica]

  • Vidal, Jaume «El Salón del Cómic organizará un congreso sobre el futuro de la profesión. Stan Lee, creador de Spiderman, asistirá al certamen» (en castellà). El País [Barcelona], 06-05-1998.
  • Navarro, Núria «El Saló del Còmic captura a Stan Lee. El creador de Spiderman y La Masa será la estrella de la 16° edición» (en castellà). El Periódico [Barcelona], 02-04-1998.
  • Manzano, Emilio «Hallazgos en el bazar. Guía de las novedades más creativas en un Saló del Còmic marcado por la oferta masiva de historietas y derivados» (en castellà). La Vanguardia [Barcelona], 10-05-1998, pàg. 65.
  • Vidal, Jaume «Víctor Mora recibe el premio a la trayectoria profesional» (en castellà). El País [Barcelona], 09-05-1998.
  • C., S. «Víctor Mora, creador del Capitán Trueno, Gran Premio del Salón» (en castellà). ABC [Barcelona], 09-05-1998.
  • Manzano, Emilio «Spiderman va a los toros. Stan Lee, creador de superhéroes y presidende de Marvel, alborota el Saló del Còmic» (en castellà). La Vanguardia [Barcelona], 09-05-1998, pàg. 44.
  • «El escritor Víctor Mora recibe el Gran Premio del Saló del Còmic de Barcelona» (en castellà). La Vanguardia [Barcelona], 09-05-1998, pàg. 44.
  • Vidal, Jaume «El mundo del cómic recupera el optimismo. Unas 80.000 personas han visitado la feria barcelonesa de la historieta» (en castellà). El País [Barcelona], 11-05-1998.

Enllaços externs[modifica]