Saló Internacional del Còmic de Barcelona de 2002

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula Saló Internacional del Còmic de BarcelonaSaló Internacional del Còmic de Barcelona de 2002
Cartell promocional il·lustrat per Jaime Martín
DatesDel 9 al 12 de maig de 202
LlocEstació de França
Visitants87.000
Pressupost336.560 EUR
Palmarès
Gran Premi del SalóJan
Millor ObraCosecha Rosa
de José Luis Ágreda
Millor Obra EstrangeraMaus
d'Art Spiegelman
Autor revelacióLuis Durán
Millor fanzineAmaníaco
Millor guióEl hombre con miedo
de Hernán Migoya
Premi del públicdiversos
 < 2001 2003 > 

El 20è Saló Internacional del Còmic de Barcelona es va celebrar entre el dijous 9 i el diumenge 12 de maig de 2002 a l'Estació de França.[1]

El Saló va prescindir de celebrar el seu 20è aniversari i es va centrar en el superheroi Spiderman, al qual li va retre un hometage amb motiu dels seus recent complerts quaranta anys. Segons la coodinadora del Saló, Pilar Gutiérrez, la celebració de l'aniversari del Saló s'havia decidit ajornar per a la 25a edició.[2]

El certamen barceloní va dedicar una exposició monogràfica a l'home aranya, en la qual s'hi exhibiren originals pertanyets a diferents èpoques des de la seva creació el 1962 per Stan Lee.[3] En total, les exposicions organitzades pel Saló foren cinc, a més dels espais lúdics habituals, com un espai infantil, un taller de còmic o una comicoteca.

Entre la presència d'autors internacionals, fou sobretot la visita d'Art Spiegelman a Barcelona la que va generar més expectació. Spiegelman ja havia rebut el Premi a la Millor Obra Estrangera a la 8a edició del Saló (1990) per la primera part de la seva aclamada obra Maus.[4] En l'edició d'enguany, el dibuixant nord-americà va tornar a ser guardonat amb el Premi a Millor Obra Estrangera, per la publicació completa de Maus, convertint-se així en l'únic autor en ser doblement guardonat amb aquest premi.[5]

L'edició d'enguany va comptar amb un pressupost de 336.560 euros (56 milions de pessetes).[2]

Cartell[modifica]

Jaime Martín fou l'encarregat del cartell de la 20a edició del Saló del Còmic. L'il·lustrador català havia rebut el Premi a Autor Revelació a la 8a edició del Saló.

El cartell és un primer plà d'una mà d'una noia amb cabells blaus. La palma de la mà té gravada el logotip de Ficomic, format per un signe d'interrogació seguit d'un signe d'exclamació.

Exposicions[modifica]

Exposicions centrals[modifica]

  • Spiderman. Exposició monogràfica dedicada al superheroi Spiderman, que celebrava quarant anys de la seva creació. Els originals exhibits van mostrar diferents etapes del superheroi creat per Stan Lee el 1962. A més, la mostra fou ambientada amb diferents decorats que evocaren els carrers de Nova York a la nit. L'homenatge del Saló va coincidir amb l'estrena de pel·lícula Spider-Man, dirigida per Sam Raimi, en la qual l'actor Tobey Maguire va interpretar a l'home-aranya.
  • Exposició formada per les tires dels autors guanyadors del Certamen de Còmic i Il·lustració. Exposició produïda pel Ministeri de Treball i Assumptes Exteriors.[2]
  • Exposició sobre la Factoria Blasco. Exposició retrospectiva dedicada a l'anomenada Factoria Blasco, que englobà les obres dels quatre germans Blasco (Jesús, Alejandro, Adrián i Pili). La mostra va exposar còmic infantil, d'aventures i d'obres considerades clàssiques del còmic espanyol.[3]

Exposicions dedicades als guanyadors de l'edició precedent[modifica]

Exposicions fóra del recinte[modifica]

  • Exposició Nazario, Barcelona 1972-2002. Exposició dedicada a l'il·lustrador Nazario, Gran Premi del Saló de l'anterior edició del Saló. L'exposició va estar ubicada al Palau de la Virreina i fou d'accés gratuït per als visitants del Saló. Es va poder visitar fins al 9 de juny i va recollir il·lustracions de Nazario des de l'inici de la seva carrera artística, amb treballs autoeditats dels anys 1970, fins a col·laboracions en revistes com El Víbora, Makoki o Por favor, a més de moltes altres il·lustracions.[6]

Invitats[modifica]

Entre els autors internacionals invitats al Saló destacava sobretot Art Spiegelman. Altres autors convidats foren el francès David B., l'argentí Eduardo Risso, el polonès Grzegorz Rosinski, el belga Hermann o el britànic Kevin O'Neill.[4]

Palmarès[modifica]

Gran Premi del Saló[modifica]

Millor obra[modifica]

Títol Autor Editorial
Cosecha Rosa José Luis Ágreda Under Cómic
Huracán: El guardián del mercurio Ricard Castells Sins Entido
La caja negra Javier Olivares Glénat
Paracuellos 4 Carlos Giménez Glénat
Poco II: El jardín de la luna Ricard Castells Sins Entido

Millor obra estrangera[modifica]

Premi sense dotació econòmica.

Títol Títol original Autor Editorial País
Maus
Art Spiegelman Planeta-DeAgostini USA Estats Units
Diario de Nueva York Changement d'adresses Julie Doucet Inrevés França França
Diario de un álbum Journal d'un album Dupuy
Barberian
Planeta-DeAgostini França França
Estigmas Stigmata Mattoti
Piersanti
Inrevés Itàlia Itàlia
La ascensión del gran mal L'Ascension du Haut Mal David B. Sins entido França França

Autor revelació[modifica]

Autor Títol Editorial
Luis Durán Vanidad Sinsentido
Fermín Solís
Pablo Auladell El camino del titiritero
Pau La saga de Atlas y Axis
Víctor Santos

Millor fanzine[modifica]

Títol
Amaníaco
Cabezabajo
Cretino
Idiota y diminuto
TMEO

Millor guió[modifica]

Títol Autor Editorial
El hombre con miedo Hernán Migoya
Vanidad Luís Durán Sinsentido
El juego lúgubre Paco Roca
Todo está perdido Paco Alcazar
V-Girl Felipe Hernández Cava

Premis del públic[modifica]

Categoria Títol Autor Editorial
Millor còmic eròtic Magia y Acero Jordi Bayarri 7 Monos
Millor revista d'informació Dolmen diversos Dolmen
Millor manga El almanaque de mi padre Jiro Taniguchi Planeta DeAgostini
Millor còmic de superherois The Authority Warren Ellis
Brian Hitch
Planeta DeAgostini

Anècdotes[modifica]

A més d'Art Spiegelman i Spiderman, la pluja es va convertir en l'altra gran protagonista del Saló, degut a les goteres de l'Estació de França. L'exposició dedicada a Spiderman fins i tot es va haver de clausurar temporalment. Diversos estands tampoc van quedar il·lesos a les goteres, quedant parcialment inundats, i veient com una parts dels seus còmics quedave malmesos per la pluja.[7]

Referències[modifica]

  1. «El Saló del Còmic de Barcelona fa vint anys». Vilaweb [Barcelona], 09-05-2002.
  2. 2,0 2,1 2,2 «El XX Saló del Còmic no farà activitats especials per celebrar aquesta edició, que homenatjarà a Spiderman». Vilaweb [Barcelona], 10-04-2002.
  3. 3,0 3,1 3,2 «El vintè Saló del Còmic de Barcelona celebrarà els quaranta anys de la creació de Spiderman». Vilaweb [Barcelona], 11-04-2002.
  4. 4,0 4,1 Llopart, Salvador «Art Spiegelman: "En Maus los judíos son ratones porque así los veía el nazismo". El guionista y dibujante protagonizó la jornada inaugural del Saló del Còmic de Barcelona, donde presentó la edición española de su obra en formato de libro, reconocida con un Pulitzer» (en castellà). La Vanguardia [Barcelona], 10-05-2002, pàg. 42.
  5. 5,0 5,1 Bufill, Juan «Entre lo siniestro y lo humorístico. El dibujante Jan y el libro Maus, de Spiegelman, premiados en el XX Saló del Còmic de Barcelona» (en catstellà). La Vanguardia [Barcelona], 11-05-2002, pàg. 41.
  6. 6,0 6,1 «Barcelona, seu de dues exposicions de còmics paral·leles al Saló». Vilaweb [Barcelona], 08-05-2002.
  7. Barranco, Justo «El Saló del Còmic gana mil visitantes en una edición empañada por las goteras del recinto. Expositores y organización evalúan positivamente el salón de este año, pero coinciden en los problemas que presenta la estación de França» (en catstellà). La Vanguardia [Barcelona], 13-05-2002, pàg. 47.

Bibliografia[modifica]

  • «El XX Saló del Còmic no farà activitats especials per celebrar aquesta edició, que homenatjarà a Spiderman». Vilaweb [Barcelona], 10-04-2002.
  • «El vintè Saló del Còmic de Barcelona celebrarà els quaranta anys de la creació de Spiderman». Vilaweb [Barcelona], 11-04-2002.
  • Llopart, Salvador «Art Spiegelman: "En Maus los judíos son ratones porque así los veía el nazismo". El guionista y dibujante protagonizó la jornada inaugural del Saló del Còmic de Barcelona, donde presentó la edición española de su obra en formato de libro, reconocida con un Pulitzer» (en castellà). La Vanguardia [Barcelona], 10-05-2002, pàg. 42.
  • «Barcelona, seu de dues exposicions de còmics paral·leles al Saló». Vilaweb [Barcelona], 08-05-2002.
  • «El Saló del Còmic de Barcelona fa vint anys». Vilaweb [Barcelona], 09-05-2002.
  • Vidal, Jaume «Jan, creador de Superlópez, gana el Premio del Salón del Cómic de Barcelona» (en catstellà). El País [Barcelona], 11-05-2002.
  • Bufill, Juan «Entre lo siniestro y lo humorístico. El dibujante Jan y el libro Maus, de Spiegelman, premiados en el XX Saló del Còmic de Barcelona» (en catstellà). La Vanguardia [Barcelona], 11-05-2002, pàg. 41.
  • Doria, Sergi «Jan, el autor de «Superlópez», gran premio delSalón del Cómic» (en catstellà). ABC [Barcelona], 11-05-2002.
  • Barranco, Justo «El Saló del Còmic gana mil visitantes en una edición empañada por las goteras del recinto. Expositores y organización evalúan positivamente el salón de este año, pero coinciden en los problemas que presenta la estación de França» (en catstellà). La Vanguardia [Barcelona], 13-05-2002, pàg. 47.

Enllaços externs[modifica]