Sança de Castella i de Polònia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaserventa de Déu Sança de Castella

La reina en una miniatura del Liber feudorum maior, s. XIII
Biografia
NaixementSancha de Castilla; Sança de Castella i de Polònia
21 setembre 1154 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Toledo Modifica el valor a Wikidata
Mort9 novembre 1208 Modifica el valor a Wikidata (54 anys)
Santa Maria de Sixena (Regne d'Aragó) Modifica el valor a Wikidata
SepulturaMonestir de Sixena 
Dades personals
ReligióCatolicisme Modifica el valor a Wikidata
Es coneix perReina consort d'Aragó, esposa d'Alfons el Cast; fundadora del Monestir de Sixena i de l'orde de les Comanadores de Sant Joan de Jerusalem
Activitat
Ocupacióreina, fundadora Modifica el valor a Wikidata
Orde religiósMonges Santjoanistes
reina, vídua i fundadora
CelebracióEsglésia Catòlica
BeatificacióVenerada com a serventa de Déu al si de l'orde santjoanista; de vegades anomenada "santa"
PelegrinatgeMonestir de Sixena
Festivitat9 de novembre (a l'Orde de Sant Joan de Jerusalem)
IconografiaHàbit de les Comanadores de Sant Joan, amb corona
Altres
TítolReina consort d'Aragó (1174–1196)
Infanta de Castella Modifica el valor a Wikidata
FamíliaCasal de Borgonya a Lleó Modifica el valor a Wikidata
CònjugeAlfons el Cast (1174, 1175 (Gregorià)–1196) Modifica el valor a Wikidata
FillsConstança d'Aragó i de Castella, Elionor d'Aragó i de Castella, Ferran d'Aragó, Ramon Berenguer d'Aragó, Sança d'Aragó, Pere el Catòlic, Alfons II de Provença, Dolça d'Aragó Modifica el valor a Wikidata
ParesAlfons VII de Lleó Modifica el valor a Wikidata  i Riquilda de Polònia Modifica el valor a Wikidata
GermansEstefania Alfons de Castella, Sança de Castella i de Barcelona, Constança de León i de Barcelona, Dolça II de Provença, Urraca de Castella i Lleó, Sanç III de Castella, Ferran II de Lleó, Alfons de Castella, Ferran de Castella, Garcia de Castella i Albrecht IV von Everstein Modifica el valor a Wikidata

Find a Grave: 88413122 Modifica el valor a Wikidata

Sança de Castella (1154 - Sigena 1208), infanta de Castella, reina consort d'Aragó i comtessa consort de Barcelona (1174-1206).[1] Fundadora del Monestir de Sixena, és considerada fundadora de l'orde de les Comanadores de Sant Joan de Jerusalem, branca femenina de l'Orde Santjoanista.

Filla del rei de Castella Alfons VII i la seva segona muller, Riquilda de Polònia,[2] nasqué el 21 de setembre de 1154.

El 18 de gener de 1174 es casà a la Seu de Saragossa amb el rei Alfons el Cast,[3] en virtut de l'establert en la Pau Perpètua de Sahagún.[4] D'aquest matrimoni en tingueren:

Després de la mort del seu marit a Perpinyà en 1196, Sança fou relegada pel seu fill Pere el Catòlic a una posició de segon pla en política. Va deixar la cort i es retirà al monestir de Santa Maria de Sixena, que ella havia fundat en 1188 i donat a les monges Comanadores de Sant Joan de Jerusalem. Hi prengué l'hàbit i hi visqué com a monja fins a la seva mort.

Panteó reial de Sixena, amb la tomba de la reina fundadora i la del seu fill Pere el Catòlic.

Portà al monestir la seva filla Constança d'Aragó i de Castella, reina vídua d'Hongria, que hi visqué entre 1204 i 1208, quan marxà a Sicília per casar-s'hi de nou. Sança morí poc després, el 9 de novembre del 1208. Fou sebollida davant l'altar major del monestir, on també fou sebollit el seu fill Pere el Catòlic.

Com el seu marit, fou protectora de trobadors com Guiraut de Calanson i Peire Raimon.

Veneració[modifica]

Per la seva fundació a Sixena, la primera de l'orde, és considerada com a fundadora de la branca femenina de l'Orde de Sant Joan de Jerusalem, les Comanadores de Sant Joan de Jerusalem, i venerada com a serventa de Déu al si d'aquest orde. A molts documents de l'arxiu de Sigena parla de "Sancte Regine Sancie fundatricis istius Religionis et Conventus" ("santa reina Sança, fundadora d'aquesta religió i convent").

A l'església de Nuestra Señora del Temple de Saragossa es conserva una pintura de la reina amb una inscripció que l'anomena "Santa Reina Doña Sancha". El seu culte, però, no va tenir repercussió fora dels monestirs de l'orde.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sança de Castella i de Polònia
  1. Albertí, Elisenda. Dames, reines, abadesses, 18 personalitats femenines a la Catalunya medieval. Albertí Editor, p.45 [Consulta: 5 maig 2013].  Arxivat 2014-11-08 a Wayback Machine.
  2. Sobrequés i Callicó, Jaume. Comtes, reis, comtesses i reines de Catalunya. 1. ed. Barcelona: Editorial Base, 2011, p. 82. ISBN 978-84-15267-24-9. 
  3. Albertí, Elisenda. Dames, reines, abadesses, 18 personalitats femenines a la Catalunya medieval. Albertí Editor, p.46 [Consulta: 5 maig 2013].  Arxivat 2014-11-08 a Wayback Machine.
  4. Soldevila i Zubiburu, Ferran. «Volum IV: La Catalunya Nacional». A: Història de Catalunya. Editorial Alpha, p.205-6. [Enllaç no actiu]

Bibliografia[modifica]