Sant Cristòfol d'Anyós

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Sant Cristòfol d'Anyós
Imatge
EpònimCristòfor de Lícia Modifica el valor a Wikidata
Dades
TipusEsglésia catòlica Modifica el valor a Wikidata
Part deAnyós Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle xii
Dedicat aCristòfor de Lícia Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicromànic
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativala Massana (Andorra) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióCarretera de Sant Cristòfol, Anyós Modifica el valor a Wikidata
Map
 42° 32′ 06″ N, 1° 31′ 28″ E / 42.535°N,1.52444°E / 42.535; 1.52444
BIC Andorra
Església de Sant Cristòfol d'Anyós
Data16/07/2003
IdentificadorFitxa 59
BIC Andorra
Benedicció de vehicles de Sant Cristòfol d'Anyós
Data23/06/2010
IdentificadorFitxa 159
Conservació i restauració
segle xvi Ampliat
segle xx Restaurat per Cèsar Martinelli
Activitat
Diòcesibisbat d'Urgell Modifica el valor a Wikidata
Religiócatolicisme Modifica el valor a Wikidata

Sant Cristòfol d'Anyós és una església romànica al nucli d'Anyós en la parròquia andorrana de la Massana.

Està situada a l'extrem de l'altiplà del poble, a uns 1.310 m d'altitud, sobre un espadat que cau sobre la vall de la Valira del Nord.

Interior de l'església

L'església original era de dimensions reduïdes, de 5 per 4 m amb una nau rectangular i un absis semicircular fet de blocs de pedra regular cobert per una volta de quart d'esfera. Al segle xvi es va ampliar allargant la nau i la seva alçada amb una nova coberta. Es van enderrocar els murs sud i oest. De l'obra d'època romànica es conserven l'absis i el mur nord. Es va aprofitar la part baixa del campanar de torre de planta quadrada, que era prop de l'absis, per integrar-la a la nau. Un nou campanar petit de torre es va aixecar sobre el mur oest amb una finestra a cada cara i teulada de quatre vessants.[1]

Vers el 1933, per indicació de l'antiquari Josep Bardolet, l'estrattista i restaurador Arturo Cividini va arrencar les pintures murals romàniques, atribuïdes al mestre de Santa Coloma i datades al segle xii. Van ser posteriorment adquirides per l'antiquari de Madrid Apolinar Sánchez que les vengué a Arthur Byne. Aquest les diposità el març de 1934 a la Brummer Gallery de Nova York. L'octubre del 1935 s'exhibiren al Brooklyn Museu i el juny del 1942 foren adquirides a la subhasta celebrada a la Parke-Bernet de Nova York pel baró Jean Germain Léon Cassel. El 24 març del 1955 van ser novament subhastades a l'Hotel Drouot de París, sense que se sàpiga qui va ser el seu comprador.[2] Actualment se'n desconeix la seva ubicació. Representaven la Verge amb els apòstols sant Pere i sant Pau. Es conserven altres pintures murals en l'absis i el mur de ponent, d'època gòtica i barroca dels segles XIII a XVI.[3]

El 10 de juliol, dia de Sant Cristòfol patró dels automobilistes, se celebra en aquesta església la benedicció de vehicles. La festa ha estat declarada bé immoble d'interès cultural.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sant Cristòfol d'Anyós
  1. «Sant Cristòfol d'Anyós». A: Alt Urgell. Andorra. Barcelona: Pòrtic, setembre del 1999, p. 149-150 (Catalunya Romànica. Guies comarcals). ISBN 84-7306-543-3. 
  2. Berenguer, Mireia; Berenguer, Jacint «Sobre la venda de les pintures de Sant Silvestre i Sant Gregori de Santa Coloma d'Andorra». Butlletí de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, 2020, pàg. 177 a 192.
  3. «Sant Cristòfol d'Anyós». Art Medieval, 28-12-2008. [Consulta: 12 desembre 2011].

Vegeu també[modifica]