Sant Esteve de Salelles

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Sant Esteve de Salelles
Imatge
L'església parroquial de Sant Esteve de Salelles
Dades
TipusEsglésia Modifica el valor a Wikidata
Construcció1894 - 
Característiques
Estil arquitectònicNeogòtic
MaterialPedra i maons
PlantaNau única, absis pentagonal a l'extrem i dues capelles laterals que li donen forma de creu llatina.
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaSalelles (Rosselló) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióCatalunya del Nord Modifica el valor a Wikidata
Map
 42° 39′ N, 2° 57′ E / 42.65°N,2.95°E / 42.65; 2.95
Activitat
Diòcesibisbat de Perpinyà i Elna Modifica el valor a Wikidata  (paroisse Saint-Jérôme-Perpignan-Est (fr) Tradueix) Modifica el valor a Wikidata
Religiócatolicisme Modifica el valor a Wikidata
Per a altres significats, vegeu «Capella de Sant Esteve de Salelles».

Sant Esteve de Salelles (Saint Etienne de Saleilles en francès) és el nom de l'església i de la parròquia que encapçala, així com d'una capella que havia estat antigament l'església parroquial del poble rossellonès de Salelles, a la Catalunya del Nord.

L'església parroquial de Sant Esteve és un imponent edifici neogòtic construït en pedra i maons. Va ser començat el 1894 per substituir l'antiga església romànica del mateix nom gràcies als donatius d'una rica propietària, la senyora Vimort; la seva defunció el 1911, però, aturà els treballs i feu que mai no se'n pogués acabar de bastir el campanar. La donant va ser enterrada dessota l'altar major.

L'església és de nau única, amb la porta a la façana oest, un absis pentagonal en l'extrem i dues capelles laterals que li donen forma de creu llatina.

La capella (l'església romànica original) va ser declarada monument històric de França, però no és el cas d'aquesta església; en haver tingut les dues el mateix nom, hom podria arribar a confondre-les.

Bibliografia[modifica]

  • Becat, Joan; Ponsich, Pere; Gual, Raimon. «Salelles». A: El Rosselló i la Fenolleda. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana, 1985 (Gran Geografia Comarcal de Catalunya, 14). ISBN 84-85194-59-4. 
  • Gavín, Josep M. «Ros 249. Sant Esteve de Salelles». A: Capcir - Cerdanya - Conflent - Vallespir - Rosselló. Barcelona: Arxiu Gavín, 1978 (Inventari d'esglésies, 3**). ISBN 84-85180-13-5. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sant Esteve de Salelles