Jacint de Cracòvia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Sant Jacint)
Infotaula de personaJacint de Cracòvia

Talla del s. XVII, castellana (Barcelona, Museu Frederic Marès)
Nom original(pl) Jacek Modifica el valor a Wikidata
Biografia
NaixementJacek Odrowąż-Wojtkowicz
c. 1185 Modifica el valor a Wikidata
Kamień Śląski (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Mort15 agost 1257 Modifica el valor a Wikidata (71/72 anys)
Cracòvia Modifica el valor a Wikidata
SepulturaConvent dels Dominics (Cracòvia) 
Apòstol
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióCatolicisme Modifica el valor a Wikidata
Es coneix perApòstol del Nord
Activitat
Ocupaciócanonge, predicador, clergue, missioner Modifica el valor a Wikidata
Orde religiósDominicans
Confessor
CelebracióEsglésia Catòlica Romana, Comunió anglicana, luteranisme
Canonització17 d'abril de 1594 , Roma nomenat per Climent VIII
PelegrinatgeCracòvia
Festivitat15 d'agost (17 d'agost a l'orde dominic)
IconografiaHàbit dominic (blanc amb capa negra), amb un ostensori a una mà i una estàtua de la Mare de Déu a l'altra; agenollat davant la Mare de Déu que s'hi apareix
Patró deLituània
Família
FamíliaOdrowąż family (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Find a Grave: 199469590 Modifica el valor a Wikidata

Jacint, en polonès Jacek (1185, Kamień Śląski, Polònia - † 15 d'agost de 1257, Cracòvia) va ser un religiós dominic polonès, proclamat sant per Climent VIII el 1594.

Biografia[modifica]

Les notícies sobre la seva vida són tardanes, gairebé totes extretes dels documents redactats amb motiu de la seva canonització, ja al segle xvi. Per tant, són poc fiables en els detalls. Segons aquestes fonts, Jacint pertanyia a la noble família dels Odrowacz i havia nascut al castell de Lanka, a Kamień (Silèsia). Va estudiar dret canònic i teologia a Cracòvia, Praga i Bolonya i va ser ordenat sacerdot, essent canonge a la catedral de Cracòvia.

Va acompanyar al seu bisbe a Itàlia i, possiblement a Bolonyna el 1221 va conèixer Sant Domènec de Guzman, que hi celebrava el segon capítol general de l'orde dominic. Jacint va decidir fer-se dominic, encarregant-se de difondre l'orde per l'Europa oriental: va fundar-ne convents a Friesach, Cracòvia, Danzig i Kíev i va predicar a Polònia, Suècia, Noruega, Dinamarca, Escòcia i Rússia. També, per encàrrec de Gregori IX, va treballar per la unió de les esglésies d'Orient i Occident, anant a l'Imperi Romà d'Orient.

Veneració[modifica]

La devoció popular pel sant va iniciar-se poc després de la seva mort. A instància del rei de Polònia, Segimon III Vasa, el papa Climent VIII el va canonitzar el 17 d'abril de 1594. El culte del nou sant, afavorit per les monarquies catòliques, que volien mantenir bones relaciona amb Polònia, va difondre's ràpidament entre els segles xvi i xvii. En 1686 Innocenci XI el va proclamar patró de Lituània.

Iconografia[modifica]

Va ser molt representat a l'art barroc, generalment agenollat mentre té la visió de la Mare de Déu que li garanteix la seva intercessió davant del seu Fill. També es representa amb l'ostensori a una mà i una escultura de la Mare de Déu a l'altra, ja que, segons una tradició, havia salvat les dues coses quan el seu convent va ser envaït pels tàrtars: va prendre els dos objectes i va fugir caminant per sobre les aigües del riu Dnièster.

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Jacint de Cracòvia
  • Innocenzo Cybo Ghisi, Vita e miracoli di san Giacinto confessore dell'Ordine de predicatori, Verona, 1594
  • Marcantonio Baldi, Della vita, miracoli, & canonizatione di San Giacinto Pollaco dell'ordine di San Domenico, Venezia, 1594