Sant Joan de Lledó

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Sant Joan del Lledó
Imatge
Dades
TipusEsglésia i ermita Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióS. XII-XVII, XVIII
Característiques
Estil arquitectònicRomànic, obra popular, barroc
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaSant Martí Sarroca (Alt Penedès) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióFinca Vallès. Sant Martí Sarroca (Alt Penedès)
Map
 41° 22′ 50″ N, 1° 35′ 45″ E / 41.38056°N,1.59583°E / 41.38056; 1.59583
BCIL
IdentificadorIPAC: 4842

Sant Joan del Lledó és una ermita prop del centre rural de Sant Martí Sarroca (Alt Penedès). És una obra protegida com a bé cultural d'interès local.

Descripció[modifica]

Està ubicada en un entorn rural de conreu de vinya de ben segur que ha estat testimoni mut de conflictes entre els remences, de contractes de rabassa morta, de l'aparició de la fil·loxera… però també de la prosperitat dels seus habitants, de creixements demogràfics, de canvis... Sant Joan de Lledó és una petita esglesiola d'origen romànic, la fàbrica de la qual ha estat modificada al llarg dels anys. És un dels múltiples testimonis que s'emmarquen en el moviment repoblador d'aquestes terres de frontera.

És una capella d'una sola nau rectangular amb una edificació lateral afegida, la sagristia, que té forma d'absis preromànic.[1] Té contraforts laterals i absis sobrealçat, amb una finestra romànica, en època barroca.[1] Té porta a la façana de ponent amb arquivolta i al damunt, un ull de bou calat i un campanar de cadireta refet.[1] La capella es troba enmig de vinyes, ametllers i oliveres.[1]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sant Joan de Lledó
  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 «Sant Joan del Lledó». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 3 setembre 2015].

Enllaços externs[modifica]