Sant Joan de la Font

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Sant Joan de la Font
Imatge
Dades
TipusEsglésia i capella Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióXII, XVIII
Característiques
Estil arquitectònicRomànic
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaRiudaura (Garrotxa) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióParatge de Joan. Riudaura (Garrotxa)
Map
 42° 10′ N, 2° 23′ E / 42.17°N,2.39°E / 42.17; 2.39
IPA
IdentificadorIPAC: 10153

Sant Joan de la Font és una església romànica de Riudaura (Garrotxa) inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Descripció[modifica]

Sant Joan de la Font entre 1890 i 1923

És un edifici d'una sola nau amb absis, amb teulada a doble vessant cobert amb teula àrab. La façana principal dona a ponent i presenta tres obertures: una porta d'accés d'arc de mig punt i adovellada, una porta central allindada i una tercera, també d'arc de mig punt, que és l'entrada a un passadís que arriba a l'altre costat de la construcció. Als murs hi ha gran nombre d'obertures, la major part rectangulars. S'hi pot veure un campanar de cadireta on hi ha una campana del 1789 dedicada a Sant Joan.[1][2]

Al costat del santuari hi brolla la Font de Joan, que alimenta el torrent de la Font de Joan i més avall conflueix amb el torrent de Cortils, on forma el torrent de Valldossera que desemboca a la riera de Riudaura prop de la vila.[2][3]

Història[modifica]

Interior

L'estructura del temple correspon als inicis del segle xii. No és pas la versió més antiga si comptem amb la possible existència de les restes d'un oratori visigòtic. No se sap res de la consagració del temple. Existeixen alguns afegitons, potser del segle xviii, que serviren per reforçar l'absis.[1]

El temple fou edificat amb recursos prou precaris, però disposava de molts privilegis.[1]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sant Joan de la Font
  1. 1,0 1,1 1,2 «Sant Joan de la Font». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 30 agost 2014].
  2. 2,0 2,1 Pallàs Mariani, Xavier. Campanes i campanars de la Garrotxa. Olot: Edicions El Bassegoda SLU, 2019. ISBN 978-84-09-09420-2. 
  3. Centro Nacional de Información Geográfica «Mapa MTN25-0256c4-1989-Riudaura». Mapa Topográfico Nacional de España, 1989.

Bibliografia[modifica]

  • Arnau i Guerola, Maruja (2000). Els pobles gironins. Festes, història costums, tradicions, vol. VI: La comarca de la Garrotxa (II). Olot: Impremta Aubert.

Enllaços externs[modifica]