Sant Joan les Fonts

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 09:10, 20 abr 2007 amb l'última edició de MarisaLR (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.

Plantilla:TaucatCapE Plantilla:TaucatGen Plantilla:TaucatPob Plantilla:TaucatSup Plantilla:TaucatDen Plantilla:TaucatAlt Plantilla:TaucatCoo Plantilla:TaucatEnt Plantilla:TaucatFi Sant Joan les Fonts és un municipi de la comarca de la Garrotxa.

Forma part del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

El municipi

Sant Joan les Fonts és el segon municipi de la Garrotxa amb més habitants (després d'Olot), uns 3.000.

Sant Joan les Fonts es troba en el punt de confluència que uneix Girona amb Olot, Figueres i Camprodon.

La indústria és el sector més desenvolupat en el municipi.

Història

El primer nucli es va constituir al segle IX. Els terratrèmols dels anys 1427 i 1428 van enderrocar la majoria dels edificis. Tot i això, es va començar una recuperació de la zona, amb petits nuclis poblacionals. Aquesta recuperació va ser frenada per la guerra civil al segle XV.

Durant el segle XVII es va viure una època de crisi, i la guerra de succesió la va agreujar.

No hi va haver un creixement demogràfic fins al segle XVIII, amb la incorporació de nouvinguts al terme d'Olot i rodalies.

La guerra gran va significar una altre descens de la població, que es va anar fent progressiu durant el segle XIX i l'epidèmia de còlera (1854) va fer estralls.

Durant el segle XX hi va haver una revifada social i econòmica, malgrat la guerra civil de 1936 i la dictadura franquista.

Entitats de població

Entitat de població Habitants
Begudà 248
Canya, la 557
Pla de Baix 39
Pla de Dalt 54
Sant Cosme 1
Sant Joan les Fonts 1.761
Font: Idescat

Llocs d'interès

Monestir de Sant Joan les Fonts

Església de l'antic monestir

Era un antic priorat dependent de Sant Víctor de Marsella, després de Sant Pere de Besalú fins al 1592 i fins a 1835 depengué de Sant Pere de Camprodon. Declarada monument nacional, l'església és un edifici romànic de tres naus, la central amb volta apuntada i les laterals de quart de cercle.

Pont medieval

Pont medieval

El pont medieval, construït amb pedra volcànica, travessa el riu Fluvià i uneix el nucli de la vila amb l'actual església i amb el barri de Castanyer.

Torre de Canadell

Fortificació situada a la serra de Vivers. Des d'aquest punt es domina tota la plana de la Garrotxa, passant per Besalú, la vall d'Olot i la Vall de Bianya. La Torre de Canadell és un edifici quadrat de quatre pisos, amb espitlleres per les quatre cares i terrat. Antigament estava envoltat d'una muralla.

Estada de Juvinyà

Estada de Juvinyà

És l'edifici romànic civil més antic de Catalunya. Està situat vora el riu Fluvià. És una casa senyorial fortificada de dos cossos, la torre de defensa i l'edifici principal. Declarat monument provincial l'any 1972.

Molí fondo

Espai d'interès per la seva arqueologia industrial i per la colada de lava que formava part de l'antiga resclosa la Reformada.

Festes

Es celebren vàries festes:

  • La festa de Sant Isidre, pel maig.
  • La festa del Roser, el dilluns de Pasqua.
  • La festa major, el 24 de juny.
  • El pessebre vivent, per Nadal.

Enllaços externs