Sant Julià de Lòria

Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 12:32, 29 març 2016 amb l'última edició de Valldepi (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Plantilla:Infotaula geografia políticaSant Julià de Lòria
Imatge

Himnehimne

Localització
Modifica el valor a Wikidata Map
 42° 28′ N, 1° 29′ E / 42.47°N,1.49°E / 42.47; 1.49
PaísAndorra Modifica el valor a Wikidata
CapitalSant Julià de Lòria Modifica el valor a Wikidata
Conté la subdivisió
Població humana
Població9.915 (2023) Modifica el valor a Wikidata (162,54 hab./km²)
Gentilicilauredià, laurediana Modifica el valor a Wikidata
Idioma oficialcatalà Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Superfície61 km² Modifica el valor a Wikidata
Altitud908
Limita amb
Identificador descriptiu
Codi postalAD600 Modifica el valor a Wikidata
Fus horari
ISO 3166-2AD-06 Modifica el valor a Wikidata
Altres
Agermanament amb

Lloc webcomusantjulia.ad Modifica el valor a Wikidata

Sant Julià de Lòria és la sisena parròquia, segons l'ordre protocol·lari de les set parròquies d'Andorra. Està formada per la vila de Sant Julià de Lòria i cinc quarts o subdivisions parroquials: Quart de Bixessarri (Bixessarri i Aixovall), Quart d'Aixirivall (Aixirivall), Quart d'Aubinyà (Aubinyà i Juverri), Quart de Fontaneda (Fontaneda, Les Pardines, Mas d'Alins i La Muxella) i Quart de Nagol (Nagol, Certers i Llumeneres).

Entitat de població Habitants (2009)
Aixirivall 816
Aixovall 124
Aubinyà 182
Bixessarri 40
Certers 73
Fontaneda 101
Juverri 162
Llumeneres 1
Nagol 57
Sant Julià de Lòria 8.127

Història

Quan el visitant entra a Andorra per la frontera espanyola, és a Sant Julià que té el seu primer contacte amb el principat; el seu principal producte turístic són els grans centres comercials però també té magnífics paisatges per a descobrir i un extraordinari conjunt d'esglésies i petites capelles, la més important de les quals és el Santuari de La nostra Senyora de Canòlic. Històricament, Sant Julià va ser el centre de la indústria del tabac, una de les més importants d'Andorra, i inclou els pobles de Aixàs, Aixirivall, Aixovall, Aubinyà, Bixessarri, Certers, Fontaneda, Juverri, Llumeneres, Nagol i Sant Julià de Lòria. La parròquia va mantenir curosament el seu folklore i, en el dia del Festival del Poble, els visitants poden veure el Ball de la Marratxa, en el qual dos homes, amb alts barrets adornats amb cintes multicolors, ballen amb tres dones cadascun. No s'ha demostrat que la dansa representi els dos co-prínceps i les sis parròquies (fins a 1978, Escaldes-Engordany i Andorra la Vella formaven una única parròquia), però això és el que tots creuen.

Vegeu també

Estàtua del síndic Francesc Cairat

Persones

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sant Julià de Lòria