Sant Pere de l'Arç

Per a altres significats, vegeu «Església de Sant Pere de l'Arç».
Plantilla:Infotaula geografia políticaSant Pere de l'Arç
Imatge
Nucli de Sant Pere de l'Arç

Localització
Map
 41° 45′ 46″ N, 1° 30′ 54″ E / 41.76277°N,1.51509°E / 41.76277; 1.51509
EstatEspanya
Comunitat autònomaCatalunya
Provínciaprovíncia de Barcelona
ComarcaAnoia
MunicipiCalonge de Segarra Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Altitud619 m Modifica el valor a Wikidata

Sant Pere de l'Arç o Sant Pesselaç, és una entitat de població del municipi de Calonge de Segarra, a la comarca de l'Anoia. Al cens del 2006 s'hi comptabilitzaven 16 habitants. En mig d'una plana fèrtil hi ha un petit nucli format per l'església i un parell de carrers. Algunes de les cases han estat restaurades no fa gaires anys, i hi destaca especialment cal Fusté, del segle XVI-XVII, que conserva el portal adovellat de punt rodó i alguna finestra espitllerada. També cal destacar un pedró-oratori i l'església romànica de Sant Pere de l'Arç. Últimament n'ha millorat la comunicació degut a l'asfaltatge de les carreteres adjacents.

L'església, documentada des del 1038 i consagrada el 1147, és una obra romànica molt simple, formada per una sola nau i absis semicircular a llevant i campanar d'espadanya amb doble obertura modificat. La nau rep llum de tots els costats amb finestres de doble esqueixada, coronades amb arc de mig punt adovellats. Conserva en l'absis un fris d'arcuacions cegues extremadament curtes.

Ha sofert diverses remodelacions durant els segles xviii i xix, moment en què possiblement es va construir el campanar amb la seva forma actual. L'absis i part de l'estructura exterior, però, sembla que corresponen a la refecció del segle xii, poc abans de la seva consagració. En el seu interior hi ha un retaule barroc, la creu processional i altres elements de culte.

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sant Pere de l'Arç