Sant Sudari d'Oviedo

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Arca Santa d'Oviedo, que acull el Sant Sudari.

El Sant Sudari d'Oviedo és una relíquia de l'Església Catòlica que es troba dipositat a la Catedral de San Salvador d'Oviedo. Es tracta d'un mocador de lli tacat de sang amb alguna cremada, de forma rectangular amb una mesura de 83x53 centímetres venerat com una relíquia funerària descrita al Evangeli segons Joan 20, 7 que esmenta un «sudari» (σουδαριον) que tapava el cap, i una «tela de lli» o «llençol» cobrint el cos. Es diu que el sudari d'Oviedo fou la tela que tapà a les hores el cap de Jesús i que segons la llegenda, Sant Pere entrà a la tomba buida de Jesucrist i que la va recollir conjuntament amb la Sant Sudari de Torí.

Historia[modifica | modifica el codi]

Es pot constatar l'existència a Espanya de la relíquia des del segle VII. La seva localització en dates anteriors és més incerta, tot i que alguns estudiosos la situen en el segle I a Jerusalem. També es creu que va sortir d'aquesta ciutat davant el imminent atac dels perses, viatjant pel nord d'Àfrica fins a Cartagena, Sevilla, Toledo i per fi Oviedo.

El Sant Sudari s'exposa al públic mpmés tres dies l'any, que són el Divendres Sant, el 14 de setembre i el 21 de setembre per Sant Mateu apòstol. La resta de l'any es troba dins de l'urna que hi ha a la Catedral d'Oviedo.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]