Santa Coloma de Vià

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Santa Coloma de Vià
Imatge
Dades
TipusEsglésia Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle xiii
Úsesglésia Modifica el valor a Wikidata
Dedicat aSainte Colombe (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicRomànica
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaFont-romeu, Odelló i Vià (Alta Cerdanya) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióVià (Font-romeu, Odelló i Vià, Alta Cerdanya)
Map
 42° 29′ 26″ N, 2° 02′ 20″ E / 42.4906°N,2.0389°E / 42.4906; 2.0389
Monument històric inventariat
Data17 setembre 1964
IdentificadorPA00104056
Activitat
Diòcesibisbat de Perpinyà i Elna Modifica el valor a Wikidata  (parròquia de la Cerdanya i el Capcir) Modifica el valor a Wikidata
Religiócatolicisme Modifica el valor a Wikidata

Santa Coloma de Vià[1] és l'església, antigament parroquial, del poble de Vià, que actualment pertany a la comuna alt-cerdana de Font-romeu, Odelló i Vià, a la Catalunya del Nord.

Està situada[2] uns 200 metres al nord-oest del poble, fora del nucli de població, molt a prop al sud de l'Estació de Font-romeu, Odelló i Vià del Tren Groc. El cementiri de Vià és a l'entorn de l'església.

Història[modifica]

L'església s'encomanà a l'advocació de Santa Coloma. Com en el cas d'altres temples de la zona, la més antiga menció escrita apareix a l'Acta de consagració de la catedral d'Urgell (abans es creia que era de l'any 839, però s'ha descobert recentment que no és anterior al 1010),[3] amb la grafia Avizano. El nom de l'església apareix per primer cop, doncs, en un document de mitjan segle x, quan el comte Sunifred II de Cerdanya (ca 915 - 968) llegà al monestir de Sant Llorenç prop Bagà un alou que limitava amb Santa Maria; i el 1163 consta en una butlla papal relativa als béns del monestir de Sant Martí de Canigó.

L'església actual es començà a edificar al segle xiii[3] i hauria succeït el temple original, versemblantment una petita construcció insuficient per a les necessitats del moment. Al llarg dels segles ha estat modificada considerablement. Va ser declarada monument històric de França[4] el 1964.

Arquitectura[modifica]

El portal
Detall de la mènsula
El campanar d'espadanya

De l'església romànica només se'n conserva part de la façana meridional, feta de pedres tallades de grans dimensions, i el portal, envoltat per una arquivolta de tres arcs en gradació, el primer decorat amb boles i caps; el segon té forma de bossell i se sustenta en dues curtes columnes rematades per capitells massissos, esculpits però molt poc detallats:[5] el de l'esquerra mostra una figura dempeus al costat d'un animal, potser un lleó, i al de la dreta hi ha una persona amb un lleó a banda i banda. La porta és decorada amb ferratges. Per dessobre i a l'esquerra del portal es pot admirar una mènsula antropomòrfica, darrer vestigi[3] d'un antic porxo. Al mateix mur hi ha algunes petites mènsules de l'antiga volada o cornisa romànica, desapareguda. El temple és rematat per un campanar d'espadanya d'una obertura.

L'absis és quadrat, una transformació moderna de l'original romànic semicircular.

Referències[modifica]

  1. Sainte-Colombe de Vià, en francès
  2. Santa Coloma de Vià en els ortofotomapes de l'IGN
  3. 3,0 3,1 3,2 Via Romanica - La Cerdagne (1998), p. 69
  4. Fitxa a la base de dades Merimée
  5. Potser desgastats pel pas del temps, però també s'ha escrit que potser originàriament ja no foren gaire esculpits [1] Arxivat 2014-11-17 a Wayback Machine.

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Santa Coloma de Vià