Sapor III

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaSapor III

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementsegle IV Modifica el valor a Wikidata
Mortdesembre 388 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortHomicidi Modifica el valor a Wikidata
Emperador persa (sassànida)
383 – desembre 388 (Gregorià)
← Ardaixir IIBahram IV → Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióZoroastrisme Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciósobirà Modifica el valor a Wikidata
Família
FamíliaSassànides Modifica el valor a Wikidata
CònjugeYazdan-Friy-Shabuhr (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
FillsBahram IV, Yezdegerd I Modifica el valor a Wikidata
PareSapor II Modifica el valor a Wikidata
GermansHorzosdokt Modifica el valor a Wikidata

Sapor III (Shapur III) fou rei sassànida de Pèrsia del 383 al 388. Era potser nebot d'Ardaixir II al que per tant va succeir segons el pactat, i fill de Sapor II. Ctèsies el fa efectivament fill de Sapor II però les fonts perses el fan fill d'un príncep que anomenen Sapor Zulaktaf. Una altra versió el fa germà d'Ardaixir II.

Les negociacions de pau i amistat amb Roma iniciades per Ardaixir es van completar sota Sapor III i el 384 es va signar un tractat d'amistat mútua, segons el qual Armènia quedava repartida entre els dos Imperis i es van formar dos regnes, el menor, protectorat romà fou concedit a Arsaces o Arshak III d'Armènia (387) i la Persarmènia que fou donada a Cosroes o Khosrov III d'Armènia, membre de la dinastia arsàcida i cristià de religió. Les bones relacions amb l'Imperi Romà Oriental van durar 36 anys.

Va deixar un grup escultural a la rodalia de Kermanshah format per diverses figures mirant-se l'una a l'altre, dins d'un semicercle, amb nombroses inscripcions en llengua pahlavi.

Va morir després de poc més de cinc anys de regnat, el 388. Era de gustos senzills i passava moltes hores dins de la seva tenda. Un relat diu que va morir quan un huracà va destruir la tenda on era i va fer caure el pal que la sostenia que li va pegar al cap, però els experts sospiten que fou assassinat pels magnats i cortesans.


Precedit per:
Ardaixir II
Xahanxah (rei de reis) de l'imperi sassànida
383-388
Succeït per:
Bahram IV