Sarre (Societat de Nacions)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula geografia políticaSarre
Le Territoire du Bassin de la Sarre (fr)
Saarbeckengebiet (de) Modifica el valor a Wikidata

Localització
lang=ca Modifica el valor a Wikidata Map
 49° 23′ N, 6° 50′ E / 49.38°N,6.83°E / 49.38; 6.83
EstatAlemanya
Estat federatSaarland Modifica el valor a Wikidata
CapitalSaarbrücken Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Població812.000 (1933) Modifica el valor a Wikidata (424,69 hab./km²)
Idioma oficialalemany
francès Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Superfície1.912 km² Modifica el valor a Wikidata
Dades històriques
Creació1920 Modifica el valor a Wikidata
Dissolució1r març 1935 Modifica el valor a Wikidata
SegüentSaarland Modifica el valor a Wikidata
MonedaSaar franc (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

El Territori de la Conca del Sarre (en francès: Le Territoire du Bassin de la Sarre, en alemany: Saarbeckengebiet), també conegut com a Saar o Saargebiet, va ser un territori administrat per la Societat de Nacions després del Tractat de Versalles,[1] durant quinze anys, entre 1920 i 1935. En 1933 tenia una població de 812.000 habitants, i la seva capital era Saarbrücken.[2] Aquest territori correspon a l'actual estat federat alemany de Saarland, encara que és una mica menor en grandària. Després d'un plebiscit realitzat el 1935, va ser reincorporat a Alemanya.

Comissió de Govern[modifica]

D'acord amb el Tractat de Versalles, la zona altament industrialitzada de Sarre seria administrat per la Societat de Nacions per un període de 15 anys, i les seves mines de carbó van ser cedides a França. La Comissió de Govern, que representava a la Societat de Nacions, tenia cinc membres i havia d'incloure, com a mínim, a un francès i un natiu del Sarre.[3] Al final d'aquest temps se celebraria un plebiscit per determinar el futur estatus del Sarre. Comprenia porcions de la Província del Rin de Prússia i del Palatinat de Baviera. Va tenir la seva pròpia moneda, el Franc Sarrès, i els seus propis segells postals durant aquest període.

Presidents de la Comissió[modifica]

El control de la Societat de Nacions sobre la regió va ser representada pels següents presidents del govern:[2]

Plebiscit[modifica]

El 1933, un considerable nombre d'opositors polítics al nazisme van fugir cap a Sarre, ja que era l'única part d'Alemanya fora del control del Tercer Reich. Com a resultat, els grups anti-nazi van promoure fortament la causa que Sarre romangués sota control de la Societat de Nacions mentre Adolf Hitler governés Alemanya. No obstant això, ressentiments històrics contra França van romandre vigents, amb molt pocs simpatitzant amb el país. Quan es va complir el termini de 15 anys, es va fer un referèndum al territori el 13 gener de 1935, amb una participació del 98%. El resultat va ser una gran majoria de 90,73% a favor de la unió amb Alemanya, el 8,86% volia mantenir l'statu quo i una minoria del 0,40% desitjava unir-se a França.

Govern nazi[modifica]

Alemanya el 1941. El reichsgau de Westmark, en la seva màxima extensió, es mostra en groc.

El 17 de gener de 1935, la reunió del territori amb Alemanya va ser aprovada pel Consell de la Societat de Nacions. L'Alemanya Nazi va prendre el control de la regió i va assignar Josef Bürckel com a Reichskommissar für die Rückgliederung des Saarlandes, "Comissionat Nacional per a la reunió del Saarland". Quan es va considerar que la reincorporació s'havia completat, el títol del governador va ser canviat de nou a Reichskommissar für des Saarland, "Comissionat Nacional per al Saarland" el 17 de juny de 1936. Atès que el nou Gau va ser estès fins al Rin, incloent-hi l'històric Palatinat, el nom de la regió va ser modificat de nou el 8 d'abril de 1940 a Saarpfalz, "Sarre-Palatinat". Després de la Batalla de França, el reannexionat departament francès de Mosel·la va ser incorporat al Reichsgau. El nom de la regió es va fixar l'11 de març de 1941 com a Westmark, "Marca Occidental", amb el seu governador anomenat Reichsstatthalter in der Westmark, "Administrador Nacional de la Marca Occidental". El 28 de setembre de 1944 Josef Bürckel es va suïcidar, i va ser seguit per Willi Stöhr, també un nazi, fins al 21 de març de 1945.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Tractat de Versalles, articles 45-50 i annexos
  2. 2,0 2,1 Saarland en la pàgina sobre Alemanya de WorldStatesmen.org
  3. Paràgraf 16-17, Capítol II, Annex a l'Article 45-50, Tractat de Versalles

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sarre