Sava Sedmotxislenik

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
No s'ha de confondre amb Sant Sava o Saba el Got.
Infotaula de personaСвети Сава Седмочисленик
Sveti Sava Sedmotxislenik

Fresc del monestir Sveti Naüm prop d'Ohrid (Sant Sava és el tercer començant per l'esquerra) Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementc. 810 Modifica el valor a Wikidata
Mortdècada del 880 Modifica el valor a Wikidata (69/79 anys)
Apòstol
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciódiaca Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Igual als apòstols (равноапостол/ravnoapostol)
CelebracióEsglésia Ortodoxa, Església Catòlica
Festivitat27 de juliol (festa dels Set Sants de l'Església Búlgara, Свети Седмочисленици/Sveti Sedmotxislenitsi)

Sava Sedmotxislenik (nascut vers 810-840 i mort entre 880 i 920) fou un clergue búlgar del segle ix, deixeble dels sants Ciril i Metodi. Va ser canonitzat per l'Església Ortodoxa Búlgara, la qual el venera com un dels Set Sants (amb Ciril, Metodi, Climent d'Ocrida, Naüm de Preslav, Sant Gorazd i Sant Angelari) : Светите Седмочисленици/svetite Sedmotxislenitsi.[1][2]

Qualificat en una biografia de Sant Climent d'Ocrida « d'elegit i corifeu » entre els deixebles de Ciril i Metodi, el seu culte fou particularment practicat a Bulgària i a l'Imperi Romà d'Orient. El seu nom va ser oblidat en els segles posteriors. El sinòdic del tsar Boril, un escrit històric i teològic búlgar del segle xiii, situa el nom de Sava al costat dels de Ciril, Metodi, Climent d'Ocrida i Naüm de Preslav, els quals « ensenyaren la nació búlgara » i es consagraren al llibre en llengua eslava. No hi ha cap escrit sorgit de la ploma de Sant Sava que hagi arribat fins a nosaltres.

Referències[modifica]

  1. Henryk Fros; Franciszek Sowa. Księga imion i świętych (vol.2). Cracòvia: WAM, Księża Jezuici, 1997. ISBN 83-7097-374-4. 
  2. Henryk Fros; Franciszek Sowa. Księga imion i świętych (vol.5). Cracòvia: WAM, Księża Jezuici, 2005 (reedició). ISBN 83-7318-376-0.