Saxifragàcies

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Saxifragaceae)
Infotaula d'ésser viuSaxifragàcies
Saxifragaceae Modifica el valor a Wikidata

Foamflower
Planta
Tipus de fruitcàpsula Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreSaxifragales
FamíliaSaxifragaceae Modifica el valor a Wikidata
Juss., 1789
Tipus taxonòmicSaxifraga Modifica el valor a Wikidata
Nomenclatura
EstatusNomen conservandum Modifica el valor a Wikidata

Saxifragàcia,Saxifragàcies o Saxifragaceae és una família de plantes amb flors. El nom deriva de dos termes llatins: saxum (pedra, roca) i frangere (trencar, fragmentar).

Conté uns 38 gèneres i unes 600 espècies.[1]

Característiques[modifica]

Són plantes herbàcies o llenyoses amb predomini d'herbes perennes. Les fulles són alternes, oposades o en roseta, simples encara que de vegades profundament retallades. Les flors, vistoses, són hermafrodites, normalment actinomorfes o gairebé pentàmeres (rarament zigomorfes); androceu diplostèmon; gineceu ovari súper, semiínfer o ínfer, oberts o tancats, amb els carpels units a la part inferior. Les inflorescències generalment en raïm o panícula. Els fruits en càpsula, amb gran nombre de llavors. La reproducció vegetativa molt important, per bulbets, bé radiculars, bé en les axil·les de les fulles.

Distribució geogràfica[modifica]

Les saxifragàcies constitueixen una família gairebé cosmopolita, amb espècies que viuen sobretot en territoris temperats, àrtics o regions alpines de l'hemisferi nord. Amb la restricció que es va fer de la família atenent especialment a criteris filogenètics moleculars, a Europa la família està representada només per tres gèneres: Chrysosplenium L., Micranthes Haw., i Saxifraga L., que és el gènere que dona nom a la família i que compta amb més espècies, gairebé 400, de les quals, 147 espècies i subespècies es troben a Europa.[1]

Gèneres[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Fernández Prieto, José Antonio; Vázquez, Víctor M.; Pérez Vallines, René; Cires Rodríguez, Eduardo «Sistemática y diversidad de la família SAxifragaceae Juss. en la reserva de Biosfera de Somiedo (Asturias, Esoaña)» (pdf) (en castellà). Bol. Cien. Nat. R.I.D.E.A., 51, 2010, pàg. 277-298 [Consulta: 27 maig 2020].