Secretaría de Medio Ambiente y Recursos Naturales

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióSecretaría de Medio Ambiente y Recursos Naturales
Dades
Tipusministeri de medi ambient
secretaria d'Estat de Mèxic Modifica el valor a Wikidata
Història
ReemplaçaSecretaría de Medio Ambiente, Recursos Naturales y Pesca
Creació1976
Activitat
ÀmbitFederal
Governança corporativa
Seu
SecretariVíctor Manuel Toledo Manzur
Depèn deGovern Federal
Filial

Lloc webweb oficial
Twitter (X): Semarnat_mx Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Map

La Secretaría de Medio Ambiente y Recursos Naturales de Mèxic és una secretaria d'estat del poder executiu federal encarregada de tot el relacionat a la protecció, restauració i conservació del medi ambient, recursos naturals, béns i serveis ambientals, així com de l'aprofitament dels mateixos i del desenvolupament sostenible d'aquest país.

Funcions[modifica]

Conforme a la Llei Orgànica de l'Administració Pública Federal, a aquesta secretaria li corresponen, entre altres, les següents funcions:[1]

  • Fomentar la protecció, restauració i conservació dels ecosistemes, recursos naturals, béns, serveis ambientals, amb la finalitat de propiciar el seu aprofitament i desenvolupament sustentable.
  • Formular i conduir la política nacional en matèria de recursos naturals, sempre que no estiguin àrees quan la seva administració recaigui en governs estatals i municipals o en persones físiques o morals.
  • Administrar i regular l'ús i promoure l'aprofitament sustentable dels recursos naturals que corresponguin a la Federació, amb excepció del petroli i tots els carburs d'hidrogens líquids, sòlids i gasosos, així com minerals radioactius.
  • Proposar a l'Executiu Federal l'establiment d'àrees naturals protegides, i promoure per a la seva administració i vigilància, la participació d'autoritats federals o locals, i d'universitats, centres de recerca i particulars.
  • Exercir la possessió i propietat de la nació a les platges, zona federal marítim terrestre i terrens bestiars al mar;
  • Intervenir en fòrums internacionals respecte de les matèries competència de la Secretaria, amb la participació que correspongui a la Secretaria de Relacions Exteriors, i proposar a aquesta la celebració de tractats i acords internacionals en tals matèries;
  • Promoure l'ordenament ecològic del territori nacional, en coordinació amb les autoritats federals, estatals i municipals, i amb la participació dels particulars;
  • Avaluar i dictaminar les manifestacions d'impacte ambiental de projectes de desenvolupament que li presentin els sectors públic, social i privat; resoldre sobre els estudis de risc ambiental, així com sobre els programes per a la prevenció d'accidents amb incidència ecològica;
  • Conduir les polítiques nacionals sobre canvi climàtic i sobre protecció de la capa d'ozó.
  • Dirigir els estudis, treballs i serveis meteorològics, climatològics, hidrològics i geohidrològics, així com el sistema meteorològic nacional, i participar en els convenis internacionals sobre la matèria.
  • Regular i vigilar la conservació dels corrents, llacs i llacunes de jurisdicció federal, en la protecció de conques i protegir el medi ambient.
  • Manejar el sistema hidrològic del Vall de Mèxic.
  • Atorgar contractes, concessions, llicències, permisos, autoritzacions, assignacions, i reconèixer drets, segons correspongui, en matèria d'aigües, forestal, ecològica, explotació de la flora i fauna silvestres, i sobre platges, zona federal marítim terrestre i terrens bestiars al mar;

Organigrama[modifica]

Per dur a terme aquestes funcions la Secretaria de Medi ambient i Recursos Naturals compta amb les següents unitats:[2]

  • Subsecretaría de Planeación y Política Ambiental
  • Subsecretaría de Gestión para la Protección Ambiental
  • Subsecretaría de Fomento y Normatividad Ambiental.
  • Subsecretaría de Finanzas de México

Òrgans Administratius Desconcentrats y Entitats[modifica]

Per dur a terme aquestes funcions, la Secretaria compta amb les següents unitats:

Denominacions anteriors[modifica]

Des de la seva creació el 1982 amb la denominació de Secretaría de Pesca, la secretaria ha tingut els següents canvis de denominació:

  • Secretaría de Pesca (1982 - 1994)
  • Secretaría de Medio Ambiente, Recursos Naturales y Pesca (1994 - 2000)
  • Secretaría de Medio Ambiente y Recursos Naturales (2000 -)

Llista de Secretarios de Medio Ambiente y Recursos Naturales de Mèxic[modifica]

Juan Rafael Elvira Quesada, 2006-2012
Alberto Cárdenas, 2003-2005

Secretaría de Pesca[modifica]

Secretaría del Medio Ambiente, Recursos Naturales y Pesca[modifica]

Secretaría del Medio Ambiente y Recursos Naturales[modifica]

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Referències[modifica]

  1. Article 32 Bis. H. Congreso de la Unión. «Ley orgánica de la administración pública federal». Arxivat de l'original el 2014-02-26. [Consulta: 19 octubre 2014]. Conforme l'última reforma publicada al Diario Oficial de la Federación 26 de desembre de 2013.
  2. IFAI. Portal del Obligaciones de Transparencia. «Secretaría de Medio Ambiente y Recursos Naturales. Estructura Orgánica Operativa». Arxivat de l'original el 2014-09-02. [Consulta: 19 octubre 2014].