Segle XIX aC

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
segle xx aC - segle xix aC - segle xviii aC
Mil·lenni II aC

El segle XIX aC és el període que comprèn els anys inclosos entre el 1900 aC i el 1801 aC. Està marcat pel desenvolupament de la ciència a Mesopotàmia i Egipte i la intensificació del comerç entre els pobles de més poder.

Política[modifica]

Entre el 1878 aC i el 1841 aC es produeix la màxima expansió territorial d'Egipte sota Sesostris III, després de castigar els intents de revolta dels nubians. S'inicia la formació de l'imperi hitita, el qual desplaça altres pobladors de la regió cap al sud i l'est. Babilònia es constitueix com un estat. Ascaló i Jerusalem són ciutats d'influència a la zona de Llevant.

Economia i societat[modifica]

A Mèxic comencen a preparar-se begudes de cacau,[1] les quals esdevindran un símbol nacional durant segles. L'ambre, per la seva banda, es torna un dels productes de comerç més preuats al nord d'Europa.

Els israelites es veuen forçats a instal·lar-se a Egipte per fugir de la fam, on seran usats massivament com a esclaus.

Invencions i descobriments[modifica]

Es produeixen importants avenços en les matemàtiques, que es conserven en tauletes babilòniques on es descriuen mètodes per resoldre equacions o les taules de multiplicar. Els Papirs de Berlín o el Papir de Moscou consignen els avenços egipcis en aquest camp.

Es comença a fondre el ferro, un metall molt car, potser fins i tot més que l'or, ja que no es coneix encara amb precisió la tècnica per obtenir-lo. S'empra en puntes d'arma principalment.

Art, cultura i pensament[modifica]

Destaquen diverses produccions de l'art egipci: les joies i monuments funeraris de Senusret II, les estàtues de Sesostris III, les esfinxs reials, l'escultura del nou realisme (amb obres com El jugador de daus)... Aquesta època d'esplendor corre en paral·lel a l'èxit polític i econòmic. S'escriuen també alguns textos cabdals de la literatura egípica, com Ensenyances del rei Amenemhat i Història de Sinuhé.

Llista de governants[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Segle XIX aC
  1. Jerry G. Powis, W. Jeffrey Hurst, María del Carmen Rodríguez, Ponciano Ortíz C., Michael Blake, David Cheetham, Michael D. Coe & John G. Hodgson (December 2007). "Oldest chocolate in the New World". Antiquity 81