Segon món

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

El segon món és el conjunt de països que hi ha en vies de desenvolupament al planeta Terra, en contraposició al primer món, els països desenvolupats, i el tercer món, els subdesenvolupats. Es consideren dintre d'aquest grup una bona part de països de centre i sud Amèrica, de països del sud d'Àsia, d'Oceania i alguns de l'Europa de l'Est i de l'Orient Mitjà.

Són països que manifestament han desenvolupat un sector secundari econòmic (indústria) propi i serveis, però el desenvolupament tecnològic i econòmic dels quals no està encara al nivell dels països del primer món. Les definicions de primer, segon i tercer món són bastant difoses, i més difícil resulta encara posar les fronteres del cas intermedi, el del segon món, per això alguns han mirat de definir-lo amb criteris quantitatius objectius. Alguns d'aquests, per exemple, poden ser el fet de tenir un PIB de l'ordre dels 5.000 U$d, o un percentatge d'alfabetització major al 95%.

Curiositats[modifica | modifica el codi]

Durant la guerra freda, alguns països capitalistes s'anomenaven a ells mateixos primer món, consideraven que els comunistes eren el segon món i posaven l'etiqueta de tercer món als restants. Així, Catalunya Nord estava al primer món, mentre que Andorra, Catalunya Sud, País Valencià i Balears pertanyien al "tercer món".

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

  • Quart món, nom que reben els "pobres" i marginats que viuen al primer món