Segona guerra anglo-afganesa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Segona Guerra Anglo-afganesa)
Infotaula de conflicte militarSegona guerra anglo-afganesa
El Gran Joc

Soldats britànics a Kandahar
Tipusguerra Modifica el valor a Wikidata
Data1878-1880
LlocEmirat de l'Afganistan Modifica el valor a Wikidata
ResultatTractat de Gandamak. Victòria afgana i retirada britànica de l'Afganistan encara que aquest cedí als britànics les seves relacions internacionals.
Bàndols
Emirat de l'Afganistan Emirat de l'Afganistan Raj Britànic Raj Britànic
Comandants
Xir Ali Donald Stewart

La Segona guerra anglo-afganesa (1878-1880) va ser un conflicte armat entre l'Afganistan i la Gran Bretanya que tenia l'objectiu de refermar la influència britànica a la zona en detriment de Rússia.

El 1877 una missió militar russa va arribar a l'Afganistan i va signar un tractat amb l'emir Shir Ali. Al mateix temps una missió britànica no fou rebuda i els britànics van llençar un ultimàtum que no fou contestat i el 21 de novembre de 1878 van despatxar tropes iniciant la guerra.

Al cap de cinc mesos Shir Ali havia mort i el seu fill i successor Muhammad Yakub Khan el va succeir, però no va rebre ajut de Rússia i finalment en el tractat de Gandamak de maig de 1879, Yakub va acceptar el control britànic de les seves relacions exteriors, l'establiment d'un enviat britànic a Kabul, el control britànic dels passos de muntanya i un subsidi de 60.000 rúpies.

L'enviat britànic Louis Cavagnari es va establir a Kabul però el setembre de 1879 la missió britànica fou massacrada. Els britànics van reactivar les seves tres columnes militars, i al cap de sis setmanes van ocupar Kabul i van deposar a Yakub. Abd al-Rahman Khan, net de Dost Muhammad, fou cridat al tron. Yakub va abdicar el gener de 1880 i Abd al-Rahman va ser proclamat.

Les forces britàniques mentre s'havien d'enfrontar a Ayyub Khan fill de Shir Ali i cosí d'Abd al-Rahman que van derrotar els britànics a Maywand el juliol. Després de la famosa marxa forçada de Kabul a Kandahar, les forces britàniques van sorprendre a les d'Ayyub Khan i les van derrotar.

La primavera següent (1881) els britànics es van retirar de l'Afganistan.

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Segona guerra anglo-afganesa
  • H. B. Hanna, The Second Afghan War, 1878-1879-1880. Its Causes, its Conduct, and its Consequences, 3 vols., Westminster i Londres, 1899-1910
  • H. Hensman, The Afghan War of 1879-80, Londres, 1881