Segona Guerra Servil

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de conflicte militarSegona Guerra Servil
Guerres Servils
Guerres civils romanes
Tipusrevolta d'esclaus Modifica el valor a Wikidata
Data104 - 100 aC
LlocSicília (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
ResultatVictòria romana
Bàndols
República Romana Esclaus de Sicília
Comandants
Mani Aquil·li el Jove Salvi Trifó

La segona guerra servil va ser un aixecament d'esclaus sicilians contra Roma que va finalitzar amb la victòria dels republicans. El conflicte va tenir lloc entre els anys 104 aC i 100 aC.

El conflicte[modifica]

Durant la guerra contra els cimbris que s'havien assentat en la Gàl·lia Cisalpina, el cònsol Gai Mari va ordenar l'establiment de lleves per tal de reclutar prou soldats per a combatre els bàrbars. Quan Mari va demanar ajuda al rei Nicomedes III de Bitínia, el monarca oriental li va negar l'enviament de reforços amb l'excusa que els recaptadors d'impostos romans (publicani) havien esclavitzat el seu territori de tal manera que aquest es trobava incapacitat per costejar el reclutament i mobilització d'un exèrcit de suport. Per tal de solucionar el problema, el cònsol va decretar que part dels esclaus destinats a servir en els camps de conreu sicilians havien de ser alliberats per tal de proveir de mà d'obra als bitinis.

Els esclaus alliberats van ser uns 800, però això va provocar l'aixecament dels esclaus que no havien de ser alliberats i que esperaven un tracte semblant. L'aixecament va ser esclafat pels romans al cap d'uns quatre anys.