Seiza

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Una japonesa asseguda en seiza.

Seiza (正 座, seure correctament) és una paraula japonesa que descriu la forma tradicional de seure en aquest país.

Per seure a l'estil seiza, cal agenollar-se al terra, descansar les natges als talons i l'empenya dels peus sobre el terra. Habitualment, les mans estan doblegades modestament sobre la falda i l'esquena roman recta.

El seiza es fa generalment en un terra de tatami, però molta gent se senta a l'estil seiza en catifes o terres de fusta dura. Depenent de la formalitat de l'ocasió, el moment i l'estatus relatiu de la persona, de vegades és acceptable seure en un coixí especial anomenat zabuton (座布団, literalment: futon per a seure).

Seure amb les cames creuades és considerat informal i inadequat en certes ocasions, però de vegades és permès, especialment per a aquells a qui els costa el seiza, com ara per a ancians o gent no japonesa (encara que per als segons és aconsellable, particularment en situacions formals, com a mínim intentar-ho).

Fer seiza és una part integral i necessària de moltes arts tradicionals japoneses, com la cerimònia del te, la meditació (zazen), i certes arts marcials. El seiza és també la forma tradicional de seure mentre s'està fent altres arts com shodo (cal·ligrafia) i ikebana (arranjaments florals), encara que amb l'increment de mobles d'estil occidental, això no és sempre necessari.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Seiza