Selenographia, sive Lunae descriptio

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llibreSelenographia, sive Lunae descriptio

Modifica el valor a Wikidata
Tipuspublicacions acadèmiques Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
AutorJohannes Hevelius Modifica el valor a Wikidata
Publicació1647 Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
TemaLluna Modifica el valor a Wikidata
Mapa de la Lluna de l'obra. Es tracta del primer mapa lunar de la història que inclogué les zones de libració.

Selenographia, sive Lunae descriptio (Selenografia, o una descripció de la Lluna) és una obra cabdal de Johannes Hevelius impresa l'any 1647. En el seu tractat, Hevelius medità sobre les diferències entre la seva pròpia obra i la de Galileo Galilei. Hevelius remarcà que la qualitat de les representacions lunars de Galileo a Sidereus Nuncius (1610) deixaven una mica que desitjar. Selenographia fou dedicada al rei Wladyslaw IV i, juntament amb l'obra de Riccioli i Grimaldi Almagestum Novum, esdevingué el treball estàndard sobre la Lluna per més d'un segle.[1] Quatre còpies de l'obra han sobreviscut: són guardades a la Biblioteca Nacional de França, a la biblioteca de l'Acadèmia Polonesa de Ciències, a la Stillman Drake Collection de la Thomas Fisher Rare Books Liberary de la Universitat de Toronto i a la Biblioteca Gunnerus de la Universitat Noruega de Ciència i Teconologia de Trondheim.[2]

Referències[modifica]

  1. «Adler Planetarium / CyberSpace / The Moon / Observing the Moon» (en anglès). Arxivat de l'original el 28 de setembre 2007. [Consulta: 4 d’octubre 2014].
  2. «Selenographia by Johann Hevelius» (en anglès). Arxivat de l'original el 6 de febrer 2012. [Consulta: 4 d’octubre 2014].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Selenographia, sive Lunae descriptio